PASS. Passverksamheten är av naturliga skäl säsongsbetonad. Foto: Mostphotos

Polisens uppmaning: Passa på med passen

Passcentralen i Göteborg rustar inför kommande högsäsong. Men just nu finns det enligt polisen gott om tider.

  • Publicerad 11:21, 24 okt 2019

Just nu är det lågsäsong och väntetiderna på passcentralen är relativt korta. I alla fall ett tag till innan resandet återigen går upp.

– Många som ansöker under högsäsongen ansöker först när det är akut, alltså nära inpå sin planerade resa. Man har upptäckt att passet kommer att gå ut innan sommarresan. En annan stor grupp är de som kanske egentligen inte har ett faktiskt behov förrän under hösten eller vintern, alltså efter högsäsongen. Detta, i kombination med fler resor under semesterperioden, gör att trycket och väntetiderna som regel ökar under högsäsongen, säger Johan Kjellberg, regional processledare för passverksamheten i region Väst, i ett pressmeddelande.

Väntetiderna kan se lite olika ut på olika håll i regionen. Passcentralen i Göteborg har fördelen att det är en renodlad verksamhet för pass och nationella id-kort.

– Generellt sett finns det många lediga tider i systemet i dagsläget. Men det kan variera och därför får man gå in och se hur det ser ut på respektive station, säger Johan Kjellberg.

Polismyndigheten arbetar kontinuerligt med att utveckla arbetet med resehandlingar. Det handlar både om teknisk utveckling och nya rutiner.

– Polismyndigheten och region Väst ser över olika sätt att effektivisera hanteringen och handläggningen av resehandlingar i regionen. Förhoppningen är att det kommer att hjälpa oss att bättre möta medborgarens behov, framförallt under högsäsongen, säger Johan Kjellberg.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11