Krock. Vid en utryckning small det till rejält mellan två polisbilar i korsningen vid Vågmästareplatsen. Foto: Polisens förundersökning

Poliser krockade under utryckning – två åtalas

När polisen ryckte ut på ett bomblarm i Länsmansgården i höstas skedde en allvarlig trafikolycka då två polisbilar kolliderade i en korsning. Nu åtalas båda förarna.

  • Publicerad 11:30, 13 jun 2021

Som polis ska man iaktta särskild försiktighet när vanliga trafikregler frångås.

10 oktober i fjol detonerade en sprängladdning på Rimfrostgatan i Länsmansgården. Ytterligare en bomb hade placerats i en annan trappuppgång, men blev desarmerad innan den exploderade. Fem unga män dömdes senare för dådet.

Flicka skadad i sprängdåd – fem män döms

Det allvarliga bomblarmet ledde till en omfattande polisinsats där flera enheter larmades till platsen. Under utryckningen skedde en allvarlig olycka då två polisbilar kolliderade med varandra i korsningen vid Vågmästareplatsen.

Körde mot rött

Den ena polisbilen ska har kört i hög hastighet, cirka 100 km/h på en 50-sträcka, och den andra körde mot rött ljus. Olyckan resulterade i en fraktur för den ena föraren, men den som skadades värst var passageraren i den andra bilen. Hon fick frakturer på bäckenbenet och på ansiktsskelettet.

Vid allvarliga, brådskande händelser får polisen bortse från trafikreglerna, men det kräver i sin tur extra uppmärksamhet och försiktighet.

– Som polis ska man iaktta särskild försiktighet när vanliga trafikregler frångås. Jag menar att de inte gjorde det, säger chefsåklagare Maria Sterup till Nyhetsbyrån Siren.

Åtalas för trafikbrott

Av den anledningen åtalas nu de båda poliserna som körde bilarna för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. Enligt åtalet har poliserna orsakat olyckan genom att medveten ha tagit en risk eller på annat sätt allvarligt brista i den uppmärksamhet som omständigheterna krävde.

Blir det en fällande dom finns det dock ingen risk att någon av de åtalade poliserna kommer att förlora jobbet. Det har polisens personalansvarsnämnd tagit beslut om.

Vi är GBG