Krock. Vid en utryckning small det till rejält mellan två polisbilar i korsningen vid Vågmästareplatsen. Foto: Polisens förundersökning

Polisman döms efter allvarlig krock

Under en utryckning krockade två polisbilar i korsningen vid Vågmästarplatsen. En av förarna döms nu för vårdslöshet i trafik.

  • Publicerad 06:30, 28 nov 2021

Det var sent på kvällen den 10 oktober förra året som polis och räddningstjänst larmades ut till Rimfrostgatan i Länsmansgården efter att en sprängladdning detonerat.

Vid Vågmästareplatsen krockade två polisbilar som deltog i utryckningen. Den ena polisbilen körde i hög hastighet på Hjalmar Brantingsleden mot Biskopsgården när den andra polisbilen körde mot rött och plötsligt gjorde en vänstersväng från Gustaf Dalénsgatan. Det ledde till att den första bilen kraschade in i den andra.

Poliser krockade under utryckning – två åtalas

"Särskild försiktighet"

Trafikolyckan ledde till allvarliga skador. Föraren av den ena bilen bröt smalbenet medan passageraren i den andra bilen fick frakturer på bäckenbenet samt på ansiktsskelettet.
Vid allvarliga, brådskande händelser får polisen bortse från trafikreglerna, men det kräver i sin tur extra uppmärksamhet och försiktighet.

– Som polis ska man iaktta särskild försiktighet när vanliga trafikregler frångås. Jag menar att de inte gjorde det, har chefsåklagare Maria Sterup tidigare sagt till Nyhetsbyrån Siren.

En frias från misstankarna

Båda förarna åtalades vid Göteborgs tingsrätt för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

Men efter rättegången står det klart att endast en av poliserna döms mot sitt nekande för brott. Det är föraren som körde mot rött som rätten anser inte iakttog tillräcklig försiktighet som situationen krävde.

Polismannen döms till 75 dagsböter på totalt 22 500 kronor.

Vi är GBG