Polismordet: 17-åring döms till fängelse

Den 17-årige kille som misstänks ha skjutit ihjäl en polisman i Biskopsgården döms nu mot sitt nekande till åtta års fängelse.

  • Publicerad 10:33, 19 nov 2021

Sent på kvällen den 30 juni i år sköts en polisman till döds under sitt arbetspass i Biskopsgården. Två dagar senare greps en 17-åring misstänkt för brottet. Han åtalades senare misstänkt för mord, försök till mord, mot tre målsägande, samt grovt vapenbrott.

Under junikvällen ska de tre killar ha hängt på en gård vid Höstvädersgatan. Plötsligt dök 17-åringen upp på elsparkcykel. Han bar mask och var beväpnad.

De tre unga männen börjar springa åt olika håll när de får syn på 17-åringen. 17-åringen springer efter en av dem och avlossar ett skott mot honom som träffar en husfasad.

– Det är i efterföljandet som 17-åringen och polismannen möts på Höstvädersgatan och gärningsmannen avlossar två skott mot polisen. Ett av dem blir det dödande skottet, har åklagare Linda Wiking tidigare sagt till GöteborgDirekt.

Bevisning knyter 17-åringen till polismordet

Som bevisning la åklagare bland annat fram de vittnesmål som fanns från den aktuella kvällen samt övervakningsfilmer. Genom hjälp från allmänheten gjordes tidiga fynd i ett skogsområde i närheten av mordplatsen. Där hittades bland annat kläder och ett munskydd som kopplas till 17-åringen med DNA.

Synnerliga skäl

Under fredagen föll domen i Göteborgs tingsrätt mot 17-åringen. Han döms mot sitt nekande för mord samt försök till mord mot en av de tre målsäganden.

Påföljden för 17-åringen blir åtta års fängelse. Han ska även betala runt en halv miljon i skadestånd.

17-åringen är tidigare straffad. Våren 2020 dömdes han för mordförsök till ett års sluten ungdomsvård. Det blev avgörande för vilken påföljd rätten valde att döma honom till. Det berättade rättens ordförande Göran Lundahl under en pressträff under fredagen.

– Lagen kräver synnerliga skäl för att döma en minderårig till fängelse. Då 17-åringen återfallit i brott en kort tid efter verkställighet av tidigare utdömt straff, gör rätten bedömningen att ungdomsvård inte är tillräckligt ingripande. Påföljden bestämdes alltså till fängelse, säger Göran Lundahl.

"Sorgen består"

Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef för Storgöteborg Hisingen, kommenterar domen på Polisens hemsida:

– Mordet på vår kollega är en fruktansvärd händelse som inte bara påverkat hans närmaste utan hela poliskåren. Sorgen består men det är en lättnad att den robusta utredning som har bedrivits nu har resulterat i en fällande dom, säger Jörgen Thorén.

Linda Wiking, åklagare i målet mot den 17-åring som dömts för att ha mördat polisen i Biskopsgården. Foto: Gabriel Tjulander

Anna Bergkvist, utredningsledare polisen. Foto: Gabriel Tjulander

Vi är GBG