Politiker ansluter till kampen för Café Fluss

Café Fluss är en restaurang och bar intill badet i Frihamnen. Det är också en verksamhet som är planerad att jämnas med marken 24 augusti. Nu ansluter sig hisingspolitiker till kampen för att behålla haket.

  • Publicerad 08:39, 30 jul 2020

Under tre somrar i rad har Café Fluss drivit sin verksamhet bredvid badet i Frihamnen. Men tiden rinner ut och detta kan vara restaurangens sista sommar. Byggandet av Jubileumsparken som var planerat att stå klart till Göteborgs jubileumsår 2021 kräver att Café Fluss jämnas med marken. 

Efter besutet har restaturangen satsat stort för att få vara kvar. Deras namninsamling “Låt Fluss vara kvar” har i skrivande stund nått 8 103 underskrifter. 

Men bygget av Jubileumsparken har stått på ostadig mark efter att budgeten för projektet mer än halverades. En byggnadsentreprenör har lämnat in en överklagan på byggets upphandling och förvaltningen kan inte påbörja bygget innan processen är avslutad. 

Hisingspolitiker ansluter till kampen

Efter byggets motgångar ansluter flera hisingspolitiker nu till kampen, de vill att rivningen av Café Fluss ska skjutas upp. Förhoppningen är att de ska kunna vara kvar en sommar till. 

Simona Mohamsson (L), en av författarna som står bakom mailet och första vice ordförande i stadsdelsnämnden Lundby. Foto: Pressbild

“Vi i presidiet för Stadsdelsnämnden Lundby känner oro inför det akuta hotet mot de temporära verksamheterna i Frihamnen och Jubileumsparken.”

Så börjar mailet som tre hisingspolitiker, alla ordförande i stadsdelsnämnden Lundby, skrivit till ordförande i Park- och Naturförvaltningen AnnaSara Perslow, (C). Mailet uttrycker vidare en önskan om att skjuta upp rivandet av Café Fluss eftersom det är en verksamhet som bidrar till en levande stadsdel. 

– Vi lokalpolitiker kände att vi ville visa tydligt var vi står i frågan. Det handlar i slutändan om att en stad måste vara flexibel och tillmötesgående. Planerna blev ju inte som man tänkt sig och då måste man inte vara så snabb med att krossa det kulturnav som Café Fluss är, säger Simona Mohamsson (L), en av författarna som står bakom mailet och första vice ordförande i stadsdelsnämnden Lundby

En udda blandning partifärger krokar arm

De andra två hisingspolitiker som står bakom mailet är Johan Svensson (V), andra vice ordförande i stadsdelsnämnden Lundby och Åke Björk (M), ordförande i stadsdelsnämnden Lundby. En udda blandning av politiska tillhörigheter som inte är kända för att kroka arm. 

– En moderat, en vänsterpartist och jag, som är liberal, det är en ganska radikal grej att få ihop oss på ett och samma uppdrag säger Simona Mohamsson. 

Men enligt Simona Mohamsson handlar frågan om Café Fluss inte om partipolitik, utan om ett gemensamt ansvar alla politiker har för att hålla en stad levande. Förhoppningen är att projektet ska kunna vara flexibelt inför ändringar i planerna. 

– Det handlar om att backa upp en omtyckt plats på Hisingen och visa att Göteborg är en modern stad där innovativa människor som våga satsa på sina ideer möts av tillmötesgående politiker, inte en betongvägg. Vi som politiker måste kunna tänka utanför boxen, annars dödar man en del av Hisingen helt i onödan, säger hon. 

Rivningsplanen fortfarande i verket

Ordförande i Park- och Naturförvaltningen AnnaSara Perslow, (C), har i sin tur svarat på mailet. Hon poängterar i mailet att byggnationen av Jubileumsparken inte är uppskjuten, i själva verket har endast omprioriteringar i bygget behövts göras på grund av den förändrade budgeten. Hon skriver också att Café Fluss har fått stå i Frihamnen på lånad tid, tills parkbygget är igång. En förutsättning som varit känt för restaurangägaren sen länge.

Planen för att riva Café Fluss efter sommaren är fortfarande i verket och att stoppa det skulle vara ett hårt slag på en redan ansträngd budget. 

– Det är synd att allt detta händer mitt i sommaren, då alla är borta på ledighet och jag inte kan jaga svar på alla frågorna. Men det är ett ärende som vi kommer ta upp direkt när alla kommer tillbaka, säger AnnaSara Perslow.

I dagsläget finns för många frågetecken och variabler för att kunna uttala sig definitivt, menar AnnaSara Perslow. 

– Det är en för stor fråga för att jag ska kunna svara just nu och det finns flera inblandade parter. Finns det förutsättningar för att Café Fluss ska kunna stanna kvar så ska de såklart vara det! Men det är olyckligt om byggnadsprocessen för Jubileumsparken skulle stanna upp helt på grund av det. Det är för tidigt för att jag ska kunna uttala mig, säger hon. 

AnnaSara Perslow har hört av sig till förvaltningen i sommar för att kunna få mer konkreta svar.

– Jag har bett förvaltningen om skyndsam hantering av projektet av respekt för restaurangen och dess verksamhet, säger hon.

Tycker själv om Café Fluss

Centerpartisten tycker själv om verksamheten och vill understryka att hon på inga sätt är emot den. 

– Jag tycker Café Fluss är en viktig verksamhet som jag skulle vilja se liknande av på fler ställen i Göteborg. Det kommer jag driva på när parken väl står klar, att erbjuda näringsidkare och entreprenörer att aktivt vara med och skapa denna nya, viktiga stadsdel, säger AnnaSara Perslow.

Ordförande i Park- och Naturförvaltningen AnnaSara Perslow, (C). Foto: Pressbild

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11