VAL. Du som vill kandidera i valet till ungdomsfullmäktige ska ha börjat årskurs 6 men inte fyllt 18 år valets första dag den 9 november Foto: Göteborgs Stad

”Politikerna lyssnar faktiskt på oss”

I Ungdomsfullmäktige drivs frågor för personer under 18 år. Nu är det dags att rösta fram nästa års ledamöter.

  • Publicerad 05:30, 5 nov 2018

Ungdomsfullmäktige består av 101 ledamöter, 81 ordinarie och 20 ersättare. Ledamöterna är mellan 12 och 17 år och partipolitiskt obundna. I ställer representerar de sina stadsdelar.

Läs också: Friskoleelever sämst på att göra sin röst hörd

– Hur många som representerar varje stadsdel beror på hur många som bor där. I Västra Göteborg, som jag representerar, har vi 10 platser och 2 ersättarplatser, säger Rasmus Djerf, 15 år, som är styrelseledamot i ungdomsfullmäktige Göteborg.

Han har varit engagerad i ungdomsfullmäktige i ett år och säger att han varit väldigt aktiv. Minst en gång i veckan.

– Jag tycker det är viktigt att inte bara de med rösträtt ska få vara med och bestämma. Vi i ungdomsfullmäktige kan påverka ganska mycket. Politikerna lyssnar faktiskt på oss, säger han.

Berätta om något ni drivit igenom!

– En grej är att alla ungdomar i Göteborg får sommarkort för att åka fritt i kollektivtrafiken under sommaren. Det var vi som var med och bestämde det. En grej som jag har jobbat mycket med är att fritids i skolan ska ha öppet när man har håltimme och efter skoltid för att jobba med olika grejer i grupp och få en större motivation att gå till skolan. Det ska testas på tre skolor nu, säger Rasmus Djerf.

Läs också: Ungdomsfullmäktiges seger: Gratis busskort i sommar

Ungdomsfullmäktige har ingen formell makt, men kan genom sitt arbete påverka kommunens nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar i frågor som rör unga.

Mellan den 9 och 20 november har stadens ungdomar chans att rösta fram sin favoritkandidat till ungdomsfullmäktige.

– Det är en nätbaserad röstning. Man loggar in med sitt personnummer. Alla kandidater har skrivit motiveringar om varför man ska rösta och vad de vill jobba vidare med, säger Rasmus Djerf.

Med start 9 november kan du rösta här!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG