Nej. Politikerna vill inte pröva sovmorgon i Centrum nu. Foto: Mostphotos

Politikerna röstade ner sovmorgon för elever

Politikerna i Centrum ställer sig inte bakom tjänstemännens önskan om att testa sovmorgon på utvalda skolor i stan. "Vi vill hellre se en vetenskaplig studie", säger Anna Sibinska (MP), ordförande i centrums stadsdelsnämnd.

  • Publicerad 14:31, 27 okt 2017

Förslaget om att testa sovmorgon för elever började som en motion i kommunfullmäktige från kristdemokraten Kalle Bäck. Något som förvaltningen i Centrum ställde sig bakom, men politikerna gav det nobben på stadsdelsnämnden i veckan.

– Huvudanledning är att skolan ska in i en ny organisation och då vill vi inte gå in och detaljstyra vad de nya nämnderna ska göra, men de kommer att kunna ta med sig den här idén, säger Anna Sibinska.

Egentligen är hon inte negativ till sovmorgon för elever, men tycker att ett eventuellt försök ska utföras på vetenskaplig grund där en forskare får följa projektet. Hon öppnar för att lyfta frågan igen om något år, när den nya organisationen är på plats.

Många av eleverna har redan i dag senare skolstart, säger hon.

– Många börjar kring 8.30-8.40 vissa dagar i veckan, säger hon.

Men det är ju inte så sent, många elever vill väl snarare börja kring 10?

– Om man börjar så sent som klockan 10 skulle det ju också få stora konsekvenser för eftermiddagarna. Man måste gå senare i skolan och fritidsaktiviteter blir lidande. Till detta kan du lägga att många elever kommer från exempelvis Angered och reser långt till skolan, säger Anna Sibinska.

LÄS MER:

Glädjebeskedet: Skolor vill testa sovmorgon

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40