Beslut. "Bubblan" blir inte permanent, det har politikerna i idrotts- och föreningsnämnden bestämt. Föreningarna som velat att hallen byggs om får vackert vänta tills att den planerade hallen vid Brudbergsskolan står klart. Foto: Byrd/Sina Farhat

Politikerna spräcker "Bubblan" i Hisings Backa

I väntan på att en ny idrottshall ska byggas vid nya Brudbergsskolan fick idrotts- och föreningsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna att göra övertryckshallen "Bubblan" permanent. Efter två års utredning har förslaget nu skjutits ner i nämnden.

  • Publicerad 06:30, 10 apr 2022

År 2015 sattes den tillfälliga sporthallen "Bubblan" upp i närheten av Skälltorpsskolan. Smeknamnet kommer från att hallen är en så kallad övertryckshall vars väggar och tak blåses upp av varmluft.

Tanken med hallen var att avlasta andra anläggningar i närområdet och erbjuda lokala föreningar fler av de så eftertraktade halltiderna. Men strax visade det sig att hallen var för kall för att vissa klubbar skulle kunna utöva sina sporter.

– Den har brakat ihop och inte hållit temperatur- eller ljudkraven. Vi i innebandyn kunde inte vara kvar eftersom vi jobbar mycket med händerna och när det är för kallt funkar det inte att spela. Ett fiasko rakt igenom, sa Kristian Svensson, engagerad i IBF Backadalen, i en tidigare intervju med GöteborgDirekt.

När det 2019 stod klart att det inte skulle bli någon ny idrottshall vid Selma Lagerlöfs torg började föreningarna istället kämpa för att staden skulle investera i "Bubblan" och bygga permanenta väggar och tak.

Nej till ombyggnad

Sedan 2020 har idrotts- och föreningsförvaltningen utrett frågan. Enligt en preliminär bedömning skulle detta kosta 13,7 miljoner kronor, men när det visade sig att man skulle behöva ett permanent bygglov steg den beräknade kostnaden till 31 miljoner.

Och det är just med hänvisning till den ökade kostnaden som politikerna i idrottsnämnden valt att rösta ner förslaget att bygga om "Bubblan". Man hänvisar även till att "Bubblan" måste bort runt 2027 för att ge plats till nya Skälltorpsskolan.

Idrottshallen vid nya Brudbergsskolan beräknas stå klar år 2025.

Vi är GBG