Politisk enighet bakom satsningen på batterifabriken

I den lokala politiken finns flera stridsfrågor där skillnaden mellan de olika partierna märks tydligt. Men frågan om etableringen av batterifabriken var inte en av dem. "Totalt enighet" säger Jonas Attenius (S).

  • Publicerad 05:30, 7 jun 2022

Det blir troligtvis inte på arbetsmarknaden som det politiska slaget om de göteborgska väljarna kommer att utkämpas i höst.

Frågor om jobb och sysselsättning är så klart viktiga för samtliga partier och att Göteborgs stad ska främja kompetensförsörjningen verkar alla vara överens om.

"Det är inte här de stora skillnaderna mellan partierna finns" uttryckte socialdemokraterna i GöteborgDirekts valtermometer.

När frågan om etableringen av Northvolt och Volvo cars batterifabrik var uppe för politiskt beslut, var samtliga partier med på noterna.

– I dessa emellanåt turbulenta politiska tider i Göteborg, är det positivt att det i frågan om batterifabriken var en total enighet, från vänstern till Sverigedemokraterna. Det är klart att en kommun vill locka till sig stora etableringar. Det handlar om arbetstillfällen och en inflyttning till staden ger även fler skattebetalare, säger Jonas Attenius (S).

Följt lagstiftningen

De positiva fördelarna med att batterifabriken ska byggas håller kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) med om. Att det blev just Göteborg tror han beror på att kommunen kunde visa på kortsiktiga- som långsiktiga lösningar som underlättade etableringen.

– Vi har inte subventionerat den här satsningen på något sätt utan följt den lagstiftning som finns. Det vi har gjort är att kunna visa kortsiktigt hur de kan få en etablering på plats snabbt, när det gäller detaljplaneprocesser, frågor om vatten- och energiförsörjning och så vidare. Och så har vi kunnat visa långsiktigt hur vi jobbar med kompetensförsörjningen i staden och regionen. Den kombinationen tror jag gjorde att valet föll på Göteborg, säger Axel Josefson.

Kommunpolitiker. Jonas Attenius (S). Foto: Socialdemokraterna Göteborg

Kommunstyrelsens ordförande. Axel Josefson (M). Foto: Markus Andersson

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00