Foto: Mostphotos

Politiska kravet: Stäng alla bibliotek

Efter ökad smittspridning kommer Socialdemokraterna och Demokraterna med gemensamma förslag om pandemiåtgärder.

  • Publicerad 14:30, 18 nov 2020

I helgen stängde Stadsbiblioteket, men stadens övriga bibliotek håller fortfarande öppet. Nu kommer krav från Socialdemokraterna och Demokraterna om att alla bibliotek bör stängas och att man i stället för att satsa på digitala lösningar och hemleveranser.

Utöver det vill partierna tillfälligt stänga stadens fritidsgårdar, med undantag för verksamheter som riktar sig till ungdomar födda 2005 eller senare.

– Att hålla öppet verksamheter som Folkhälsomyndigheten säger att man bör undvika vore ansvarslöst och skulle skicka dubbla signaler. Det är inte lättvindigt man stänger ner viktiga verksamheter, men att begränsa smittan och rädda liv måste just nu gå före allt annat, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd, i ett pressmeddelande.

I ett gemensamt yrkande till kommunstyrelsen föreslår partierna också att slopa hyresavgifter för idrotts- och kulturevenemang som inte omfattas av restriktionerna, att kommunal personal ska kunna omplaceras för att avlasta exempelvis äldreomsorg och funktionshinderverksamhet, att p-avgiften sänks i centrala Göteborg med 80 procent för att få fler att undvika kollektivtrafik och att boendeparkering ska omfatta både nattetid och dagtid.

Martin Wannholt (D) är kritisk till alliansens hantering av coronapandemin under hösten där han menar att Demokraterna stängts ute från förhandlingsrummet.

– Det är olyckligt att Alliansen inte vill samarbeta i denna svåra tid. Men vår dörr är alltid öppen så vi hoppas att Alliansen ska lyssna på våra förslag, säger Martin Wannholt (D), partiledare och kommunalråd.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40