Var femte. Ca 20 % av Sveriges befolkning är pollenallergiker och allergin blir allt vanligare. Foto: Barbro Wickström

Pollensäsongen i Göteborg kan bli den värsta någonsin

Förra sommarens varma väder har gjort att träden har kunnat ladda upp ordentligt. – Årets pollensäsong kan bli den värsta någonsin, säger Åslög Dahl på pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 05:30, 28 feb 2019

I 45 år har pollenhalten mätts i Sverige. Nu visar prognosen att årets säsong kan bli det värsta sedan mätningarna påbörjades, något P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Det blir en besvärlig säsong. Värsta året hittills var 1993. Då var det fem gånger högre halter än vad som hade varit värst dittills. I år kan det bli åt det hållet. Årets pollensäsong kan bli den värsta hittills, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs Universitet.

Den främsta orsaken till det är förra årets varma sommar.

– Det har gjort att träden inte har tröttat ut sig. De har kunnat bilda mycket blommor. Det gäller framförallt de vårblommande träden, säger Åslög Dahl.

Trots att vi fortfarande befinner oss i februari har årets pollensäsong redan startat.

– Hassel blommar redan och Al har redan börjat så smått. För många är det besvärligt redan nu, säger Åslög Dahl.

När blir det som värst?

– I april blir det väldigt besvärligt. Då kommer björken. Men det hänger ihop också. Björkpollenallergi är ofta det som gör att man blir allergisk. Hassel, al, ek och bok när närbesläktad så ofta får man det på köpet.

Vad bör man tänka på?

– Man får vara beredd och se till att man har läkemedel. Man får också vara försiktig med att planera sina utomhusaktiviteter eftersom det är då man exponeras. Inte minst ska man tänka på att inte träna när det är som värst. Då andas man tyngre och kan få i sig upp emot 10 gånger mer, säger Åslög Dahl.

Här kan du följa den dagligt uppdaterade pollenprognosen i Göteborg.

Allergitips

1. Undvik pollen

Det allra första en pollenallergiker bör tänka på är att inte i onödan utsätta sig för pollen. En viss exponering går naturligtvis inte att undvika - man måste ju ut ur huset för att ta sig till sitt arbete, mataffären och liknande.

2. Medicinera i tid

Följ pollenprognoserna över hur blomningen utvecklas så kan du vara beredd att ta din medicin i rätt tid.

3. Ta del av pollenprognosen

Med hjälp av pollenprognosen kan du planera din vardag och anpassa din medicinering så att effekterna av allergin blir så små som möjligt. Pollenprognosen kan vara nyckeln till ett rörligare liv.

Fler tips

På Astma- och Allergiförbundets webbplats alltompollen.se hittar du aktuell information och rekommendationer kring hur du kan hantera din pollenallergi.

Webbtjänsten Pollendagboken kan också vara en hjälp att dokumentera och analysera sina allergiska besvär.

Källa: pollenrapporten.se

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11