Pop-up-biblioteket får förlängt

Det tillfälliga biblioteket på Friskväderstorget får vara kvar. Åtminstone året ut. Det har politikerna i kulturnämnden bestämt.

  • Publicerad 06:30, 2 apr 2022

Det tillfälliga biblioteket på Friskväderstorget öppnade 1 november i fjol. Biblioteket som riktar sig till barn upp till tolv år fick snabbt många besökare varje dag.

– Behovet av mötesplatser är väldigt stort här eftersom det är ett barntätt område och många bor trångt, säger Olivera Djudja, enhetschef Biskopsgårdens bibliotek.

Det lilla biblioteket på 100 kvadratmeter erbjuder förutom verksamhet för barn, även biblioteksservice – att allmänheten att låna, reservera och lämna böcker. På kvällstid har biblioteket blivit en plats för läxhjälp i samarbete med organisationen Biblioteksvännerna i Biskopsgårdens två läxhjälpare.

– Vi har jobbat relationsskapande. För vissa av våra besökare har det blivit den första erfarenheten av att besöka ett bibliotek. Jag tror att vi har lyckats bygga en bra grund för framtiden.

Öppet året ut

Biblioteket har varit så pass omtyckt att ett Göteborgsförslag startades med syftet att få behålla biblioteket på Friskväderstorget.

Politikerna i kulturnämnden verkar vara på samma linje. På nämndens möte den 22 mars tog politikerna beslutet att pop-up-biblioteket skulle få vara kvar till årets slut. För att biblioteket ska få vara kvar längre än så behövs ett nytt politiskt beslut.

– Jag blev väldigt glad över det beslutet, säger Olivera Djudja.

Foto: Olivera Djudja

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20