Poporakel i fokus i ny utställning

Han kallades för Sveriges äldsta mods på 60-talet. Dokumenterade fler svenska och internationella artister än de de flesta. Nu har hans bilder blivit både bok och utställning.

  • Publicerad 16:45, 30 maj 2019

Idoler. Beatles gästade Sverige i oktober 1963, bland annat i Göteborg. Foto: Hans Sidén

Popbesök. Sandy Shaw, Eurovisionvinnare med "Puppet on a string" 1967 kom till Göteborg. Foto: Hans Sidén

I fokus. Hans Sidén är föremål för både en utställning och en bok med hans bilder från 60-talets Pop-Sverige. Foto: Kai Martin

Hans Sidén, 83, sitter oklanderligt och ungdomligt klädd i jeans, skjorta, skinnjacka och den rejäla cowboyhatten som vittnar om hans intresse för country. Med ålderns rätt har hans balans blivit dålig. Men om det är på grund av fåfänga eller slarv, ska vi låta var osagt. Hur som helst står rullatorn hemma.

Ensamstående

Sedan två år är han ensamstående. Hastigt försvann älskade livskamraten och hustrun Helve-Helen, hon som han delade sitt liv med i 60 fina och kärleksfulla år.

– Vi träffades på Liseberg, på Jazzen där vi dansade. Hon var stilig, sydde sina kläder själv och ingen vågade fråga om de fick följa henne hem. Ja, det var på den tiden man gjorde det. Så när hon frågade mig, trodde jag inte mina öron, säger han om minnet.

Tre år senare vigdes de och blev ett par till döden skiljde dem åt.

– Vi fick inga barn. Hon var flyktingbarn från Estland, som kom till Sverige 1945. Jag var son till en far som var alkoholist. Det kändes inte aktuellt att skaffa barn.

Ler- och långhalm

Men paret Sidén blev ler- och långhalm med delade intressen, jobb och fritid.

– Hon var en suverän bilförare, vilket passade bra, för jag har aldrig haft körkort. Hon kunde allt om motorer och var bättre på svenska än jag, så hon korrekturläste mina texter. Dessutom kunde hon stenografera. Det var bra då hon satt med vid intervjuerna, berättar Hans Sidén.

Vi sitter i Galleri Hammarén på Erik Dahlbergsgatan där galleristen Pontus Hammarén hänger upp Hans Sidéns bilder för utställningen med start 25 maj. Det är delar av ett omfattande bildmaterial, som visas och som också finns med i boken "The boy in the paisley shirt", som precis har kommit.

– Allt är Isses förtjänst, säger Hans Sidén utan omsvep.

Isse är Isse Sami, talangscouten som bland annat upptäckte Håkan Hellström, men som också har ett starkt intresse för 60-talspopen både beträffande stil och musik. Där förenas de, för det var under 60-talet som Hans Sidén tog steget in i en färgsprakande, kreativ värld där Göteborg blev den svenska popmusikens epicentrum.

Beatles och Stones

Hit kom mängder av artister som Beatles, Rolling Stones, Cream, Jimi Hendrix och Traffic. Inga undgick Hans Sidéns granskade öga där han som både fotograf och recensent hade fri lejd till klubbar och konserthallar.

– Det var en annan helt fantastisk tid. Det fanns inga restriktioner. När Beatles var här och spelade på Cirkus i oktober 1963 så fotograferade jag bandet. Det gjorde inte GP:s fotograf, som bara tog bilder på de hysteriska tjejerna. Han skämdes länge i korridorerna efter det, ler Hans Sidén.

Men egentligen var det serietidningar och filmer som lockade hans intresse. Han skrev till filmbolagen och fick affischer på filmer han gillade. När han så småningom som tonåring började på ett annonskontor som jobbade med bioannonser fick han fribiljetter.

Fast det är som dokumentatör av 60-talets popmusik som han är oantastlig och denna hans gärning uppmärksammas alltså just nu.

– Streaplers är det band jag fotat mest. Jag träffade dem redan 1959 och har tagit över tusen bilder, säger han om bandet som fyller 60 i år.

Hans Sidén

Är: 83 år, frilansande journalist, författare fotograf, textförfattare och pop- och filmorakel. Uppvuxen i Gårda. Bor nu mer i Sävedalen. Sedan två år ensamstående. Hustrun Helve-Helen gick hastigt bort efter 60 år tillsammans.

Bakgrund: Fick tidigt film-, serietidnings- och musikintresse. Blev filmrecensent på GP på 50-talet för att under popvågen på 60-talet bli skribent för GP, Idol-Nytt, Rekordmagasinet och till och med brittiska Melody Maker. Under denna tid tog han också mängder med bilder.

Aktuell: Med utställning på Galleri Hammarén, Erik Dahlbergsgatan, och boken "The boy in the paisley shirt" av Fredrik Sundh.

Visa merVisa mindre

Hans Sidéns Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Folketatern – Stadsteatern

Tages – Shakers

Röda sten – Saltholmen

Delsjön – Slottsskogen

Filmfestivalen – Bokmässan

Avenyn – Linnégatan

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Konserthuset – Göteborgsoperan

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11