Nu ska den populära parkeringen vid Delsjön inte längre vara gratis, utan avgiftsbeläggas på prov under ett år. Foto: Pressbild

Populär parkering får avgift – på prov

Nu ska den populära parkeringen vid Delsjön inte längre vara gratis, utan avgiftsbeläggas på prov under ett år. Syftet är att minska trycket och främja nya resvanor.

  • Publicerad 11:50, 4 sep 2020

Från och med den 14 september kommer den ofta överbelagda pendelparkeringen vid Delsjömotet att avgiftsbeläggas, det har Göteborgs Stad och Mölndals Stad bestämt.

Parkeringen är en av de mest populära i regionen, med en nyttjandegrad på över 100 procent under vardagarna. Det innebär att den ofta är överfull och bilar parkeras utanför de markerade platserna.

Enligt trafikkontoret väljer många bilen som transportmedel, trots att de har goda möjligheter till att åka kollektivt hela vägen till sin destination. Detta vill nu staden ändra på, genom att införa en avgift.  

– Genom att avgiftsbelägga pendelparkeringen vid Delsjömotet kommer förhoppningsvis fler välja att ställa bilen hemma, välja en parkering närmare hemmet eller samåka från andra parkeringar. På så sätt kan vi frigöra platser i Delsjön för dem som av olika skäl saknar andra alternativ, säger Jonas Lidén, trafikreglerare parkering på trafikkontoret, Göteborgs Stad.

Trots att många idag väljer att ta bilen för att slippa smittorisken i kollektivtrafiken, menar Jonas Lidén på att ett minskat tryck på parkeringen inte kommer att leda till ökad trängsel i kollektivtrafiken. Utan snarare sprida ut resenärerna mer. 

Parkeringen kommer att avgiftbeläggas under ett år, på prov, för att se ifall tillgängligheten och servicegraden ökar på parkeringen. 

Avgiften kommer att ligga på sex kronor per timme, med ett tak på 30 kronor per dag.