Populära cykelparken räddad för nu

Den populära Kallebäcksdirten var nära att rivas. Men efter ett stort engagemang för att rädda cykelparken stoppar kommunen tillfälligt rivningen av det klassiska svartbygget.

  • Publicerad 05:30, 24 nov 2021

Kallebäcksdirten är en cykelpark i en liten skogsdunge i området runt Smörgatan. Här har vuxna och barn träffats sedan 80-talet för att träna fartfyllda hopp och trix på cykel.

Men den senaste tiden har parkens framtid stått på spel.

Niklas Olsson och sonen Gösta från Billdal är några av många – i skrivande stund har 3 644 visat sitt stöd för parken –  som hoppas att dirtbanan får vara kvar. 

– Här är det enda stället i Göteborg med liknande hopp och bana.  Stämningen är alltid skön och här möts allt från världsmästare till nybörjare, säger Niklas Olsson.

Svartbygge

Problemet är att banan, som är skapad och efterhållen av frivilliga cykelentusiaster, aldrig har funnits officiellt. Det betyder att hela parken är ett svartbygge. 

Efter att en privatperson anmälde det olovliga bygget förra året fick kommunen upp ögonen för platsen. 

– Vi fick in en anmälan om att det byggdes och grävdes på kommunal parkmark och då är det vår skyldighet att undersöka saken. Vår bedömning är att det krävs både mark- och bygglov för den här cykelparken, säger Peter Elheim, enhetschef parkenheten, Göteborgs stad.

Trixar. Gösta Olsson och Arvid Brusehed spenderar så mycket tid som möjligt i dirten. Foto: Anton Engblom/Byrd

Engagerad. Niklas Olsson och sonen Ludvig hoppas att kommunen hittar en långsiktig lösning för den populära cykelparken. Foto: Anton Engblom/Byrd

Pausar rivningen

Han lyfter samtidigt att kommunen har hjälpt till med förutsättningarna att söka rätt tillstånd i efterhand.

Men trots det är alla papper ännu inte på plats för att söka bygglov. Därför pausas nu rivningsärendet.

– Vi vet att det är en omtyckt plats som har funnits i många år. Vi är därför måna om att tillsammans med cyklisterna hitta en lösning, säger Peter Elheim.

Niklas Olsson och hans son hurrar över beskedet. 

– Det är jättekul och vi får hoppas att det går att hitta en långsiktig lösning som alla parter är nöjda med, säger de.

Simon Gustavsson är en av de mest engagerande som lägger ner mycket fritid på att ta hand om banan. 

– Det är en oerhörd lättnad, säger han till Göteborgs-Posten.

– Som jag förstod det på kommunen så vill de se att vi löser det genom att vi startar någon form av förening och ansöker om någon sorts lov. Det är väl så vi får göra.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21