Populära cykelparken räddad för nu

Den populära Kallebäcksdirten var nära att rivas. Men efter ett stort engagemang för att rädda cykelparken stoppar kommunen tillfälligt rivningen av det klassiska svartbygget.

  • Publicerad 05:30, 24 nov 2021

Kallebäcksdirten är en cykelpark i en liten skogsdunge i området runt Smörgatan. Här har vuxna och barn träffats sedan 80-talet för att träna fartfyllda hopp och trix på cykel.

Men den senaste tiden har parkens framtid stått på spel.

Niklas Olsson och sonen Gösta från Billdal är några av många – i skrivande stund har 3 644 visat sitt stöd för parken –  som hoppas att dirtbanan får vara kvar. 

– Här är det enda stället i Göteborg med liknande hopp och bana.  Stämningen är alltid skön och här möts allt från världsmästare till nybörjare, säger Niklas Olsson.

Svartbygge

Problemet är att banan, som är skapad och efterhållen av frivilliga cykelentusiaster, aldrig har funnits officiellt. Det betyder att hela parken är ett svartbygge. 

Efter att en privatperson anmälde det olovliga bygget förra året fick kommunen upp ögonen för platsen. 

– Vi fick in en anmälan om att det byggdes och grävdes på kommunal parkmark och då är det vår skyldighet att undersöka saken. Vår bedömning är att det krävs både mark- och bygglov för den här cykelparken, säger Peter Elheim, enhetschef parkenheten, Göteborgs stad.

Trixar. Gösta Olsson och Arvid Brusehed spenderar så mycket tid som möjligt i dirten. Foto: Anton Engblom/Byrd

Engagerad. Niklas Olsson och sonen Ludvig hoppas att kommunen hittar en långsiktig lösning för den populära cykelparken. Foto: Anton Engblom/Byrd

Pausar rivningen

Han lyfter samtidigt att kommunen har hjälpt till med förutsättningarna att söka rätt tillstånd i efterhand.

Men trots det är alla papper ännu inte på plats för att söka bygglov. Därför pausas nu rivningsärendet.

– Vi vet att det är en omtyckt plats som har funnits i många år. Vi är därför måna om att tillsammans med cyklisterna hitta en lösning, säger Peter Elheim.

Niklas Olsson och hans son hurrar över beskedet. 

– Det är jättekul och vi får hoppas att det går att hitta en långsiktig lösning som alla parter är nöjda med, säger de.

Simon Gustavsson är en av de mest engagerande som lägger ner mycket fritid på att ta hand om banan. 

– Det är en oerhörd lättnad, säger han till Göteborgs-Posten.

– Som jag förstod det på kommunen så vill de se att vi löser det genom att vi startar någon form av förening och ansöker om någon sorts lov. Det är väl så vi får göra.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00