Återvinning. Pråmen som tar emot grovt avfall lägger till vid kajer på både Hisingen och i centrum. Foto: Lo Birgersson

Populära skräppråmen tillbaka

Det är dags att samla ihop grovskräpet och bege sig till en lämplig kaj. Den flytande återvinningscentralen är redo att ta emot göteborgarnas avfall.

  • Publicerad 09:54, 24 aug 2021

Återvinningspråmen började som ett projekt under hösten 2019 och har sedan dess varit uppskattad av göteborgarna. Omkring 3 000 besök brukar den flytande återvinningscentralen ta emot under en säsong.

– Pråmen underlättar återvinningen för de som bor centralt och minskar behovet av bil. Den avlastar även återvinningscentralen i Högsbo där det ofta är långa köer, säger Peter Årnes, avfallsstrateg på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Avfall och återbruk

Pråmen, som stannar till på kajer på båda sidorna av älven, tar emot det mesta som på en vanlig återvinningscentral: brännbart och obrännbart grovavfall, farligt avfall och elektronik.

Men eftersom lastkapaciteten är begränsad kan man inte lämna vitvaror, jordmassor och trädgårdsavfall. Förpackningar och tidningar är inte heller välkommet.  

Möbler och prylar för återbruk är däremot uppskattat och genom ett  samarbete med Björkåfrihet får sakerna en ny chans.

Återvinningspråmen här för att stanna

Återvinning. Pråmen som tar emot grovt avfall lägger till vid kajer på både Hisingen och i centrum. Foto: Göteborgs stad

Här lägger pråmen till.

Med start 29 augusti, 2021 stannar pråmen vid: Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Stigbergskajen (mot Fiskhamnen) och Skeppsbron.

Mer info och tidtabell: goteborg.se/atervinningspramen.

Avfallet fraktas sedan uppför älven till Marieholm där det lastas av.

Antal besök är obegränsade och det behövs inget ÅVC-kort.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39