Det kommunala bostadsbolaget Poseidon vill införa rökförbud i sina äldre fastigheter genom att hyresgästerna frivilligt går med på det. Foto: Michael Erhardsson/Mostphoto

Poseidon vill ha rökförbud i alla hyresrätter

Alla nybyggda hyresrätter hos Poseidon är rökfria. Nu vill de utöka rökförbudet till sina äldre hus. Men först måste alla hyresgäster vara överens om ett rökfritt boende.

  • Publicerad 06:10, 8 jul 2018

Sedan 2015 är alla nybyggda lägenheter hos Poseidon rökfria. Nu vill det kommunala bostadsbolaget även införa rökförbud i sina äldre fastigheter. Men för att det ska bli rökfritt måste alla hyresgäster i samma uppgång vara för ett förbud.

– Vi har skickat ut ett erbjudande till alla våra hyresgäster. Om alla i ett trapphus är överens om det så förklarar vi det trapphuset för rökfritt, säger Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation hos Poseidon till Hem och hyra.

Får skriva under kontrakt

Enligt Poseidon innebär ett rökfritt boende att inte är tillåtet med tobaksrökning i lägenheter, på balkonger, uteplatser, i allmänna utrymmen eller nära entrén. Det gäller såväl hyresgäster som besökare.  

I praktiken betyder det att i de uppgångar som förklaras rökfria får alla nuvarande och framtida hyresgäster skriva under ett kontraktstillägg om att rökförbud gäller. Poseidon menar själva att hittills har hyreslagen inte tolkats som att man kan förbjuda rökning i lägenheter.

Stöds inte av hyreslagen

”Därför bygger vårt koncept på att alla som bor i en uppgång är överens om att hålla den rökfri”, skriver de i informationen till hyresgästerna."

Bryter någon mot rökförbudet kommer Poseidon påminna vederbörande.

– Om man ska förbjuda något måste det också finnas en påföljd. Hittills har inte hyresnämnden tolkat det som att man har rätt att säga upp någon för att den röker. Men om fler och fler önskar rökfria hus och fler och fler inför det, så kan det förmodligen också påverka hur man väljer att tolka lagen, säger Göran Leander.

Resultatet kommer efter sommaren

Poseidons hyresgäster har fram till den den 22:e juli på sig att ta ställning till om de vill bo i en rökfri uppgång eller inte.

– Vi får se efter sommaren. Det är nog lättast i lägre hus. Är det 50 lägenheter i en trappuppgång så vill det till att inte en enda svarar nej, säger Göran Leander.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11