RÅTTFÄLLA. Marcus Karlsson i Kortedala har hittills fångat fyra råttor på balkongen – tre våningar upp. Foto: Mostphoto (genrebild)

Poseidons hån: 48 kronor för råttinvasion

Marcus Karlsson har hittills fångat fyra råttor på sin balkong i Kortedala. Hyresvärden Poseidon anser att problemet är löst med en råttfälla och 48 kronor i ersättning.

  • Publicerad 08:05, 20 nov 2019

Marcus Karlsson i Kortedala bor på tredje våningen i ett flerfamiljshus där han har haft problem med råttor på balkongen, vilket Hem & Hyra har rapporterat om.

Marcus hade råttor på balkongen – tre våningar upp

Problemen har pågått sedan i våras och nu har Markus Karlsson fångat minst fyra råttor i en fälla – som han fått av hyresvärden – på balkongen.

– De är här varje kväll. Nya tandmärken i betet varje dag. Jag fångade ju en i somras, och nu på hösten har jag fångat tre till, säger Marcus Karlsson till Hem & hyra.

Enligt en muntlig överenskommelse har Marcus Karlsson utlovas ersättning från hyresvärden med tio procent av hyran. Men ersättningen räknas bara från anmälan tills bolaget gav honom råttfällan. De tog tre dagar menar Marcus Karlsson och därför hamnar ersättningen på 48 kronor.

– Det tycker jag är helt absurt. Råttproblemen kvarstår ju. Men det räcker till en snusdosa i alla fall. Den kostar 47 kronor, säger han till Hem & hyra.

Men enligt Linda Thorsson, Poseidons kommunikationschef, är ärendet inte helt avgjort än.

– Vid problem med råttor rekommenderas en nedsättning med 25 %. I de fall man inte kunnat utnyttja sin balkong rekommenderas 5 %. Vi tittar just nu på vilken nedsättningsgrad vi ska gå på i det här specifika fallet och kommer att ge besked till hyresgästen inom kort, skriver hon i ett mejl till Hem & Hyra.

Däremot anser Poseidon att fällan räcker för att råttproblemet ska bedömas som löst.

– Hyresgästen har rätt till en hyresnedsättning under tiden som han inte har kunnat utnyttja balkongen. Det gäller från den dagen som vi fick vetskap om problemet. Ersättningsperioden slutar när hyresgästen kan nyttja balkongen igen. I det här fallet blir det sju dagar, skriver Linda Thorsson.