Positiva trenden: Färre lever på försörjningsstöd

Socialkontoret på Kortedala torg flyttar. Stadsdelshuset på Förstamajgatan 2a blir nya adressen för invånare som söker försörjningsstöd. Samtidigt visar siffror från 2018 att allt färre lever på försörjningsstöd i Östra Göteborg. ”Vi utgår ifrån att alla vill och kan arbeta”, säger områdeschefen.

  • Publicerad 15:17, 1 apr 2019

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Den första april stängs socialkontoret på Kortedala torg och öppnar istället upp i stadsdelshuset på Förstamajgatan 2A den 8 april. Det är enheten för försörjningsstöd och boendeenheten som får ny adress.

– Vi flyttar för att våra nuvarande lokaler inte är ändamålsenliga för varken våra medarbetare eller invånare. Istället får vi nu moderna och trevliga lokaler för oss som arbetar och för de som besöker oss så att de känner sig bättre mottagna, säger Bjarne Öhman Områdeschef, Stöd och försörjning, Individ och Familjeomsorgen samt Funktionshinder, Östra Göteborg.

Jobb först

I drygt ett år har socialkontoret i Östra Göteborg arbetat efter ett nytt synsätt inspirerat av Angeredsmodellen som innebär att stötta människor att komma ut i jobb eller studier.

– Vi utgår ifrån att människor har ekonomiska svårigheter för att man inte kan försörja sig genom arbete och inte att man har sociala problem. Därför är vårt huvudfokus att ha stor tilltro till att människor kan och vill arbeta, säger Bjarne Öhman.

Det nya tankesättet har gett positiva resultat.

– Under förra året var det 300 färre barn i Östra Göteborg som lever med försörjningsstöd. De slipper leva på existensminimum eftersom deras vårdnadshavare har fått egna inkomster.

Han poängterar att det även finns människor som har social problem med missbruk eller psykisk ohälsa och att de får annat stöd innan de kan gå ut i arbete.

Hur kan ni konkret hjälpa människor att ut i arbetslivet?

– Vi har startat upp ett aktivitetstorg dit vi skickar människor när de tar kontakt med oss. Där får de hjälp att söka arbete och stärka självförtroendet.  Vi bedriver också en fin verksamhet i Returhuset i Alelyckan. På Returhuset bedrivs arbetsträning för människor som står lite längre ifrån arbetsmarknaden, man får möjlighet att få struktur på sitt liv. På Returhuset återvinner gamla saker, man serverar även ekologisk lunch mm. Vi har även cykelfabrik, där människor också får möjlighet att arbetsträna. På Cykelfabriken återvinner man gamla cyklar.

Bjarne Öhman menar att när fler familjer klarar sig själva avspeglas det på hela stadsdelen.

– Det är jätteroligt. Barnen ser att föräldrarna går till arbetet och då blir det naturligt att gå till skolan. Det ger också mycket mervärde att vara ute i arbetslivet, man kommer in i ett socialt sammanhang.

Framtidens mötesplats finns i Kortedala

Första hyresrätterna klara för uthyrning i stadens jubileumssatsning

Larmet: Rastgårdarna faller ihop

Socialkontoret och Boendeenheten i Östra Göteborg:

SOCIALKONTORET på Kortedala torg flyttar.

Kontoret håller stängt hela nästa vecka, mellan 1 och 5 april. 
Du som behöver akut hjälp eller vill lämna in ansökningar eller kompletteringar 1 - 5 april är välkommen till socialkontoret i Bergsjön. Adress: Tellusgatan 2, Rymdtorget.

BOENDEENHETEN flyttar från Tellusgatan och håller stängt för besök 1 - 5 april.

Den 8 april öppnar det nya socialkontor i det nya Stadsdelshuset på Förstamajgatan 2a.
 

"Angeredsmodellen"

Mellan 2014 och 2018 har antalet hushåll med försörjningsstöd minskat med 38 procent i stadsdelen Angered och antalet barnfamiljer med försörjningsstöd har nästan halverats.

Det beror på ett nytt arbetssätt: fokus ligger på att hjälpa personer som är beroende av försörjningsstöd ut i studier eller arbete.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG