Positivt – men avvaktande – på Moderaternas valvaka

Jubel och hurrarop på Moderaternas valvaka i stan. "Ödmjuk väntan på valresultatet" hos Demokraternas på Eriksberg. – Det är inte på långa vägar avgjort ikväll, säger Axel Josefson (M).

  • Publicerad 00:33, 12 sep 2022

Det är en avvaktande Axel Josefson (M) som följde resultatet inne på Radisson Blu vid Drottningtorget där Moderaterna hade sin valvaka.

– Vi kämpar lite i uppförsbacke och det är lite motvind nationellt. Lokalt vet vi inte alls hur det ser ut. Fortfarande en spännande kväll, säger han.

Men plötslig, runt omkring honom, börjar hans partikamrater jubla och klappa händerna. Det blåa blocket har precis passerar det röda i riksdagsvalet.

Några som hurrade var Mathias Fantenberg och Moa Magnestrand från partiets ungdomsförbund.

– Vad jag hoppas på? Så stor vinst som möjligt och ett regeringsskifte, säger Moa Magnestrand.

På riksnivå började vindarna som sagt blåsa i Moderaternas riktning under kvällen, men lokalt var det fortfarande alldeles för tidigt för att säga något.

– Oaktat vilken sida som går segrade ur detta är det svåra förhandlingar som ska till för att bilda någon form av styre. Både på riksplan och lokalt. Det är inte på långa vägar avgjort ikväll, säger han.

Finns det någon lärdom från 2018 och hur det blev efter valet?

– Det tog lång tid att komma fram till ett styre förra gången på grund av att vi hade ett helt nytt parti (Demokraterna reds. amn.). Det var svårt att möta dem i frågor som Västlänken, säger han och fortsätter:

– Jag tror att partierna kanske lite mer förberedda om en liknande situation skulle ske, än vi var då. Vi har ju under ganska lång tid kunnat följa, genom GP:s opinionsmätningar, hur stödet för olika konstellationer har sett ut. På så sätt har vi hunnit förbereda oss som parti och hunnit fundera igenom vår situation.

Kommer Moderaterna att vara med och styra Göteborg efter denna valnatt?

– Ja, det skulle jag tro.

Något parti som ni inte kommer att samarbeta med?

– Vi kommer inte att samverka med vänsterpartierna. Vi söker ett samarbete med allianspartierna och vi är öppna för att samverka med Demokraterna och vi kan göra upp med Sverigedemokraterna i enskilda frågor. Men det blir inte någon budgetsamarbete med SD, säger Axel Josefson.

Stundtals var läget spänt på Moderaternas valvaka. Foto: Byrd/Dino Soldin

Moderaternas valvaka i Göteborg. Foto: Byrd/Dino Soldin

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Axel Josefson (M). Foto: Byrd/Dino Soldin

Moderaternas valvaka i Göteborg. Foto: Byrd/Dino Soldin

På andra sidan älven hade partimedlemmarna i Demokraterna klätt upp sig för valvaka med middag och underhållning på Eriksbergskrogen River Restaurant.

– Med de resurser vi har så har vi gjort en bra valrörelse. Vi har en bra politik som vi fått ut – till några i alla fall. Nu väntar vi ödmjukt in valresultatet, säger Martin Wannholt partiledare Demokraterna.

I valet 2018 seglade Demokraterna in som andra största parti i kommunvalet – efter Socialdemokraterna – med hissnande 16,95 procent av rösterna.

Trots att rösterna inte är färdigräknade än står det klart att kommer tappa runt 10 procentenheter.

Hur blir det efter valet?

– Vi är spelklara och kan vara med och styra Göteborg i någon form av majoritet. Gärna med Alliansen och vi har inga problem att styra med stöd av SD. Vi har heller inte några problem om Socialdemokraterna är med i någon konstellation. Vi vill få slut på blockpolitiken i Göteborg, så att vi samlar oss för stadens bästa. Däremot kan inte Västerpartiet och Miljöpartiet vara med i ett styre som vi är en del av. De vill har en skattehöjning och det är inte läge för någon sådan anser vi, säger Martin Wannholt.