Paketbox. Foto: Christine Olsson

Postnord ersätter ombuden med boxar

På måndag inleder Postnord arbetet med att placera ut 180 postboxar runt om i Göteborg. Här ska kunderna kunna hämta ut sina paket själva – istället för att besöka ett postombud.

  • Publicerad 14:10, 9 apr 2021

Tanken är att 2 500 postboxar ska placeras ut runt om i landet. 180 av dem hamnar i Göteborg, där de ska vara installerade och klara inför sommaren.

– Vi börjar med en handfull av dem i nästa vecka. De ska placeras ut i centrala Göteborg med omnejd, säger Camilla Lindholm, distributionsområdeschef på Postnord.

Även Mölndal är med och delar på kakan. Under april månad ska Postnord ställa ut postboxar på 18 utsedda platser i kommunen, skriver tidningen Mölndalsposten.

– Men jag kan tyvärr inte lämna de exakta adresserna i Göteborg ännu i fall något skulle strula till sig på vägen, säger Camilla Lindholm

Idén med postboxar har redan provats i Stockholm. Nu tar Postnord konceptet vidare till Malmö, Helsingborg och Göteborg.

Bank-id som nyckel

– Vi räknar med att alla som ska vara i Göteborg ska finnas på plats före sommaren, säger Camilla Lindholm.

Praktiskt fungerar en postbox ungefär så här: E-handelskunderna kan välja en box som leveransadress när de gör ett inköp på nätet. Därefter levereras varan till boxen, där kunden sen hämtar ut den med hjälp av sitt bank-id. Inget fysiskt överlämnande behöver ske och postboxarna är öppna dygnet runt.

Kommer postombuden försvinna nu?

– Nej. E-handeln har gått upp med 40 procent under det senaste året och det finns utrymme för både och. Det kommer fortfarande att finnas ett behov att möta kunderna, säger Camilla Lindholm.

I Mölndal har ett avtal slutits med Mölndalsbostäder eftersom postboxarna står på fastighetsägarens mark. I Göteborg är det flera aktörer inblandade.

– Vi kan naturligtvis inte placera postboxarna var som helst, utan vi måste först ha tillstånd från fastighetsägarna. Men tanken är att de ska finnas i områden där kunderna bor.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00