Prekariatet skyndar långsamt. Från debut-ep:n 2017 har det tagit tid att komma vidare. Men med färdigbyggd studio ska arbetet med debutalbumet komma vidare.

– Det är både ett dröm- och mardrömsprojekt, menar gruppens sångare André Amorim.

– Men det är lite som att träna; det är jobbigt i början och går lättare ju mer man håller på. Det ska vara kul, men det är lätt att man hamnar i något ångestladdat.

De fyra killarna i Prekariatet har vuxit upp med varandra. Som band har de funnits i 15 år, men som Prekariatet bara sedan 2017.

– Det var då vi började skriva på svenska, släppte ep:n och gjorde grejer rätt tajt efter. Singeln vi släpper nu gjordes redan 2020, har blivit liggandes och kommer först nu, förklarar André Amorim.

– "Halt! Stopp!" handlar om bandet, men jag är inte säker på att de andra visste det då vi gjorde låten. Men det var när vi gick från att vara ett fritidsgårdsband till något annat. Ett tag hade vi svårt att skriva ihop, det skavde rejält. Men inte så att vi skulle gå isär, säger André Amorim.

– Ja, jamgrejen försvann, på gott och ont. Det vi gör nu är en mer genomarbetad process som alla kan stå för, säger trummisen Felix Ljunggren.

Inspirationen är postpunk, gärna svensk sådan som Imperiet och Camouflage, som sedan blev Tapirerna.

– Vi har sett upp till Camouflage och vi kör Tapirernas "Liza Minnelli" live, men då heter den "Veronica Maggio", säger André Amorim.