PREMIÄR. Angereds första bokmässa har fokus på författare från förorten. På bild, några specialinbjudna gäster. Från vänster: Khaled Alesmael, Athena Farrokhzad José Romero, Meira Ahmemulic, Alexandra Pascalidou, Samira Motazedi, Aleksander Motturi

Premiär för Angereds bokmässa

Angereds första bokmässa vill lyfta författare och litteratur från förorten. På lördag är det premiär på Blå stället dit alla göteborgare är välkomna.

  • Publicerad 06:30, 22 sep 2018

Nu är det dags för Angereds första bokmässa där författare från förorten står i centrum. 40 bokbord, sex scener för bland annat barn- och ungdomslitteratur och minst 70 medverkande författare är något av det mässan bjuder på. Och det är helt gratis.

– Vi är kostnadsfria för både medverkande och besökare. Vi hoppas vi att genom det lyckas nå både gamla men också nya litteraturintresserade, säger Anni-Frid Frisk,
producent Samhälle & samtal på Kulturhuset Blå Stället.

Författare från förorten

Initiativet till Angereds bokmässa kommer från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. Utgångspunkten för deltagande i Angereds bokmässa var att de medverkande skulle uppfylla något av följande kriterier: att vara bosatt, arbeta eller på annat sätt verka i Angered eller någon annan av Göteborgs förorter. Och intresset har varit stort.

– Vi visste att det finns många författare och skrivande personer i förorterna. På ett sätt är det inte så förvånade att så många vill vara med men förvånade att att de hittade just till oss. Vi var inte riktig beredda på att genomslaget skulle vara så stort, säger Anni-Frid Frisk.

Vad betyder den här bokmässan för Angered som område?

– Vi tror att det är viktigt att skapa rörelse i stan. Vi hoppas det ska komma jättemycket Angeredsbor men hoppas också att det kommer många från hela Göteborg. Vi tror att det är viktig att skapa de här mötesplatserna på fler ställen i staden. Vårt huvudsyfte är att lyfta fler röster och fler berättelser kopplat till litteratur för att spegla samhället och litteraturens mångfald som vi har i Sverige i dag, säger Anni-Frid Frisk.

Angereds bokmässa

När: 22 september, klockan 11-17

Var: Blå stället

Vad: Här hittar du hela programmet

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG