Boplats. Från och med den 1 september 2019 fungerar Boplats Göteborg som en bostadsförmedling. Foto: Michael Erhardsson

Premiär för nya Boplats

Från och med den 1 september omvandlades Boplats från marknadsplats till bostadsförmedlare och kommer nu ta över en stor del av arbetet som hyresvärdarna tidigare gjort.

  • Publicerad 10:52, 2 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Som bostadssökande behöver man inte göra något särskilt i och med förändringen. Den stora skillnaden är att du nu kan se hur du ligger till på alla lägenheter då alla ansökningar på lägenheter på Boplats kommer rangordnas efter de sökandes kötid. Dock kommer förändringen innebära en avlastning i arbetsbördan för hyresvärdarna då Boplats kommer ta ansvar för all förmedling fram till att kontraktet skrivs.

− Vårt uppdrag är att se till att alla villkor för att få hyra en lägenhet är tydligt angivna, och om hyresvärden inte godkänner en sökande så skall hen få en tydlig förklaring om varför, säger Boplats vd Maria Meyer-Martins.

Alla allmännyttiga lägenheter i Göteborg ska fortsatt förmedlas via Boplats men även andra hyresvärdar inom pendlingsavstånd från Göteborg är välkomna att använda sig av sajten.

− Hyresvärdar som publicerar lägenheter på boplats.se får inte bara en uthyrningstjänst, de får också del av vår kundservice som hjälper bostadssökande digitalt, via telefon och med besök i lokalen i Rosenlund, säger Maria Meyer-Martins.

Ny bostadssajt i Göteborg

Det var i januari i år som det politiska beslutet togs om att Boplats skulle omvandlats från marknadsplats till kommunal bostadsförmedling. Det innebär bland annat att alla hyresvärdar som annonserar lägenheter via Boplats - oavsett om de är privata eller kommunägda - måste följa kötiden. Som en reaktion på detta startade branschorganisationen Fastighetsägarna GFR - som stod som ägare till en tredjedel av Boplats - en ny bostadssajt för privata värdar – Homeq.

– Sajten Homeq är en ambition att hålla ihop den privata hyresmarknaden genom att erbjuda en väg in för bostadssökare. Vi har vänt oss mot att man måste gå strikt på kötid. Annars kommer Homeq var ungefär samma som Boplats var, sa Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg, till Göteborg Direkt den 8 januari i år.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57