Försenat. Premiären för utflyktslekplatsen i Frihamnen skjuts upp två månader. Foto: Göteborgs stad

Premiär försenas – spektakulära lekplatsen tvingas öppna senare

Göteborgs femte utflyktslekplats skulle ha öppnat i Jubileumsparken 18 juni. Så blir det inte. Att en av parkens entreprenörer i höstas gick i konkurs har bidragit till förseningen.

  • Publicerad 05:30, 18 maj 2022

En jättedödskalle i betong, ljudskulpturer och fabeldjur. Utflyktslekplatsen vid Jubileumsparken består av fantasieggande och färgglada former som ska väcka barnens leklust.

Sedan i höstas är lekredskapen och skulpturerna på plats. Efter det tog arbetet med att förbereda marken för att kunna anlägga gångar och färdigställa parkens grönområden.

Ett arbete som stoppades upp då det stod klart att entreprenören som skulle utföra markberedningen – det danska företaget Barslund – gått i konkurs.

Jubileumsparken hotad – konkurs försenar flera byggen

Trots att park- och naturförvaltningen jobbat för att hitta lösningar för att hålla tidsplanen, har man inte nått hela vägen.

– Konkursen innebar att vår tidsplan blev förskjuten. Nu måste vi låta vissa grönområden mellan lekområdena etablera sig innan lekplatsen öppnar helt, förklarar Malin Gustafsson, projektledare park- och naturförvaltningen.

Invigningen av lekplatsen kommer därför inte att ske i juni som planerat, utan skjutas upp till augusti. Exakt datum är inte klart än.

Öppnar för provlek

Men för den som ha längtat efter att få lektesta parken, kommer det att erbjudas några möjligheter i sommar berättar Malin Gustafsson.

– Vi vill verkligen få barnens reaktioner på parken och se hur den kommer att användas. Därför kollar vi på några datum i sommar då vi öppnar upp lekplatsen i några timmar för provlek. För grönytorna är det stor skillnad om de används några timmar vid ett par tillfällen, jämfört med att öppna parken helt.

Lekplatsen i Frihamnen

Lekplatsen i Jubileumsparken är den femte utflyktslekplatsen i Göteborg. TSedan innan finns Plikta, Positivparken, Angeredsparken samt Hisingspakren (Fruktträdgården och Bondgården).

Utflyktslekplatserna är större lekplatser, där både barn och vuxna kan leka tillsammans. På vissa av lekplatserna finns det personal som håller i aktiviteter och kan svara på frågor.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44