Premiär: Här fångar Shai den uråldriga riten

Tradition, religion, uppoffring och glädje, det är fyra saker som förenar den världsomspännande och uråldriga fenomenet processionen. Nu ställer Shai Apeloig ut bilder där han med kameran skildrat fem länders olika processioner.

  • Publicerad 09:30, 6 apr 2019

På Frölunda Kulturhus står flera och nyfiket kikar in genom fönsterglaset till det rum som, i skrivandets stund, håller på att omvandlas till en utställningshall. Det är speciellt en vägg av Shai Apeloigs bilder som drar blickarna till sig.

En man hänger från en ställning monterad på en bil. Flygande förs han framåt i processionen, uppburen av flera tunna rep. Men det som fångat tjuvkikarnas blickar är de jättelika köttkrokarna som i änden på varje rep greppar mannens bara hud.

– Folk reagerar många gånger väldigt starkt på just de här bilderna, man kanske tycker det ser äckligt ut och man vill inte titta och det är fullt förståeligt för utifrån vår kontext så är det här jättekonstigt, säger Shai.

Billdalsfotografen vänder linsen mot sin hemort

Utställningen består av sex bildserier från fem länder och Shai har arbetat med projektet i cirka tre år och allt började i Japan där han stötte på en Shinto-processioner.

– Jag är inte heltidsfotograf så jag har kombinerat det med familjesemestrarna. Det är ganska lätt, om man vill, att ta sig utanför turistområden och möta folket och deras kultur, säger Shai.

När han för första gången kom i kontakt med en procession misstog han den, av ljudet, för att vara en demonstration.

– Då tänkte jag att det här är något som håller på att försvinna, jag måste fånga det på bild. Men ju mer jag lärde mig om det så visade det sig att det inte alls är så. I Japan hålls det nära 200 000 Shinto-processioner per år.

Det Shai vill belysa i de här religiösa riterna är gemenskapen, glädjen och det folkliga i dem.

– Det är väldigt sällan det är kyrkan eller någon institution som anordnar processionen, ofta är det gräsrotsrörelser.

Han hoppas också att så många som möjligt vågar sig hit för att lära sig mer om processionen som fenomen.

– Jag hoppas att folk vågar utmana sig och omvärdera vad man tycker är konstigt eller annorlunda. Det finns också texter till varje bildserie och tittar man så ser man att folk är glada, det finns en gemenskap och en högtidlighet, avslutar Shai.

På lördag den 6 april är det vernissage men utställningen kommer hänga ända tills 5 maj.

Vi är GBG