Ny serie. Janne Josefsson går i egna fotspår. Foto: Janne Danielsson

Premiär: Janne Josefsson rannsakar sig själv

Den grävande journalisten och göteborgaren Janne Josefsson är tillbaka i rutan. I en ny serie på SVT följer han upp några av de uppmärksammade fall som han har rapporterat om under sina 30 år på tv.

  • Publicerad 17:30, 24 apr 2019

– Vi har valt några av de reportage som stannat kvar i mig, och som på ett eller annat sätt är aktuella även idag. Det handlar om människor som jag inte kunnat glömma, starka händelser som etsat sig fast och där jag ville ta reda på vad som hände sedan, säger Janne Josefsson.

Han återvänder bland annat till Bergsjön, där han för 25 år sedan rapporterade om en tunnel mellan två bostadsområden. Det var 1994. Samma år blev Mandela president i Sydafrika och apartheid skulle krossas, då säger någon till Janne Josefsson: Vi bygger ju apartheid här.

– Det var början till reportaget. Tunneln i Bergsjön var som en mur mellan ett radhusområde med gamla svenskar och andra sidan där det bodde invandrare och flyktingar.

Hur tycker du att Bergsjön har förändrats?

– Jag tycker inte att man har tagit larmsignaler på allvar. Det finns kriminella gäng och öppen knarkförsäljning som inte fanns då. Jag kan inte säga om det är generellt bättre eller sämre nu eftersom jag inte lever där, jag är gäst i verkligheten. Men på senare år ser jag saker som är rätt skrämmande och som vi redogör för i programmet.

Självreflektion

Den nya programserien handlar också om att Janne Josefsson rannsakar sig själv som grävande journalist. Han berättar om mäktiga personer inom industrin, politiken och välgörenhet som han har ställt till svars och som har svårt att glömma det.

Någon beskriver Janne Josefssons oväntade uppdykande som en våldtäkt. En annan vågar inte längre parkera bilen i ett p-garage efter att ha blivit överraskad av den grävande reportern. Några hatar honom.

– Jag är stolt över väldigt mycket som jag har gjort och det är klart att jag har gått för långt ibland. Men jag reflekterar mer över det än vad folk kanske tror. Tuffast för mig är det sista programmet I stormens öga.  Där jag får försöka bevara de här frågorna; vad säger jag till mannen som hatar mig? Kan jag se honom i ögonen och kan jag se mig själv i spegeln?

Är det en annan sida av Janne Josefsson vi får se?

– Kanske, jag vet inte. Jag försöker vara ärlig i det jag gör men det finns saker som är värda att diskutera. Det är lätt att se brister och tillkortakommande hos andra men svårare att göra det för egen del. Jag försöker att öppna upp mig.

Reportagen som följs upp i Josefsson:

Josefsson 1:6. Onsdag 24 april: Glöm henne aldrig
Trafficking, vår tids människohandel där unga tjejer blir en vara och säljer sina kroppar, är ämnet för programmet ”Glöm henne aldrig”. Vi möter Melita, vars vän Danguole kom till Malmö från Litauen i slutet på 90-talet och tvingades till prostitution. År 2000 tog hon sitt liv, 16 år gammal.

Josefsson 2:6 onsdag 1 maj: Karin och Lasse
Josefsson återser Karin och Lasse vars son tvångsomhändertogs av socialen. De ansågs inte lämpliga som föräldrar då, 2002. Vad har hänt sedan dess, och hur lever de nu?

Josefsson 3:6 onsdag 8 maj: Tunneln
I programmet Striptease beskrev Josefsson Bergsjön utanför Göteborg som ett område uppdelat i två skilda världar på olika sidor om gångtunneln. Det var 25 år sedan. Vad möter Josefsson när han återvänder till Bergsjön idag?

Josefsson 4:6 onsdag 15 maj: Blå dunster
Programmet om arbetsmiljö, arbetsgivarmoral och det svenska industrisamhället, tar avstamp i nedläggningen av Viskafors gummifabrik på 90-talet. Programmet får Janne Josefsson att ställa frågor om etik och moral, delvis riktade till sig själv.

Josefsson 5:6 onsdag 22 maj: Bedragarnas marknad
Josefsson följer upp ett reportage i Uppdrag Granskning om invandrare som fuskade med bidrag, med ett dagsaktuellt reportage om människor som myglar med assistansersättning (LSS).

Josefsson 6:6 onsdag 29 maj: I stormens öga
Ett program om Janne Josefssons egen journalistik. Det blir klipp ur tv-sändningar och Josefsson berättar om några av de mest kritiserade och uppmärksammade journalistiska jobben. Bland annat valstugereportaget - om partiföreträdares rasistiska uttalanden endast fyra dagar före riksdagsvalet 2002.
 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57