Premiär: Mattias är Göteborg Direkts nye traditionsexpert

Mattias Axelsson är gymnasieläraren som älskar att grotta ner sig i lokala traditioner och högtidsfiranden. I en återkommande spalt i Göteborg Direkt ska han folkbilda om det typiskt göteborgska.

  • Publicerad 12:30, 3 feb 2019

Läs också: Tiden innan "bamba" kom naturligt

Äta semlor med kardemumma, knô sig på vagnen, vara go’ och glad och dra en och annan vits. Vad är egentligen typiskt göteborgskt? Det ska Göteborg Direkts nye traditionsexpert Mattias Axelsson reda ut i en rad artiklar under året.

– När det gäller lokala traditioner var det mycket mer utpräglat förr. Efter tv och internet har vi fått en mer enhetlig kultur där man firar på samma sätt i hela landet. Men några lokala traditioner finns kvar, säger Mattias Axelsson.

I flera artiklar under året kommer han lyfta högtider och traditioner ur ett Göteborgsperspektiv.

– Jag tänker att det ska vara folkbildande, att upplysa och förklara det typiskt göteborgska. Det kan både vara göteborgska traditioner och firanden av högtider, men jag tänker också göteborgsk kultur, om det finns en sådan, vilka normer och beteenden som finns. Stämmer det att vi är goa och glada?

Vad är det du tycker är så spännande med lokala traditioner?

– Högtider och traditioner säger mycket om ett samhälle – hur en kultur är. Men något som är viktigt att påpeka är att de förändras över tid. Luciafirandet har gått från en ungdomssuparfest på 60- och 70-talen till ett firande för barn på förskolan i dag. Vissa menar ju att man ska fira som man firade förr. När de säger det menar de ofta hur det var när de själva var små. Det finns ett 10-årssyndrom – att man tänker på hur det var när man själv var 10 år, säger Mattias Axelsson.

På andra kanten finns de som påstår att göteborgsk, eller för den delen svensk kultur, inte finns. Men även de har fel menar Mattias Axelsson.

– Det finns absolut svensk kultur och svenska traditioner. Mycket är importerat men när vi anammar det i en svensk kontext blir det svenskt, som midsommarstången till exempel.

Mattias Axelsson betonar också att lokal kultur inte måste ha en lång historisk bakgrund.

– En modern sak som skiljer sig åt lokalt är ju kebabsås. Den ser väldigt olika ut i olika delar av landet. I någon stad är kebabsås en röd sås men i Göteborg har vi den vita såsen som är kebabsås.

Finns det något egenvärde i att bevara traditioner?

– Jag kan inte se att det finns ett egenvärde. Min grundtes är att en tradition kommer finnas kvar så länge det finns ett behov och intresse av folk att fira den. Ta Gustaf Adolf-dagen till exempel. Den firades jättestort under 1800-talet. Det var en tid då det fanns ett behov – nationalstaten formades och nationalismen växte fram. I dag äter vi fortfarande Gustaf Adolf-bakelse i Göteborg, men det hade varit väldigt konstigt att tvinga ut skolelever med flaggor för att fira, säger Mattias Axelsson.

Premiär: Jenny ger dig bästa retoriktipsen

Mattias Axelsson

Ålder: 41 år
Göteborgare: Sedan slutet på 90-talet. Ursprungligen från Borås.  
Yrke: Gymnasielärare på Bräckegymnasiet
Favorittradition i Göteborg: Påskeldar, de är historiskt typiska för västkusten. Jag tycker det är tråkigt att de trängs undan av Valborgseldarna som traditionellt kommer från Uppland och Stockholm.

När han inte skriver kåserier i Göteborg Direkt arbetar Mattias Axelsson som gymnasielärare. Foto: Markus Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG