Premiär och final för John Dohlsten

2020 närmar sig och John Dohlsten har mycket att se fram emot i vår. Som finalen på sin avhandling och premiär med "Lasse i Gatan" i vår. – Jag är lyckligt lottad.

  • Publicerad 18:50, 13 dec 2019

Det krävdes en tung smäll för att jag skulle förstå att ta tillvara på tiden.

I fem år har han forskat inom idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs Universitet. Han har tidigare varit sport coachingstudent och jobbar som programansvarig i ämnet på universitetet i en 40-procentig tjänst. Han har också en magisterexamen inom idrottsvetenskap bakom sig och sitter nu i slutfasen med sin avhandling. Målet är att få en doktorshatt för arbetet med elittränare om hur elitfriidrottstränare utvecklar en mer hållbar elitidrott för sina elitidrottare i Göteborg.

– Det känner overkligt att jag närmar mig slutet. Mitt liv har kretsat kring det här de senaste fem åren. I akademiska världen talas det om doktorandernas kamp. Något jag har betrakatat som en myt. Men nu är jag där. Jag är stressad och tänker på avhandlingen och jobbar med den dygnet runt, säger han och ler.

Varför blev det det ämnet?

– Jag har två spår i familjen: teater och fotboll. Min mellanbror Martin är före detta fotbollsproffs. Jag har jobbat som fotbollstränare, tränade Gais ungdomar och sedan Utsiktens A-lag. Jag har älskat det. Men det är ett jobb dygnet runt och tiden blir knapp då man har fyra barn, förklarar han och fortsätter.

– Jag har ju inte bakgrunden där jag kan visa på hundra landskamper på mitt CV, som sedan skulle gett mig större jobb. Så jag började läsa. Först sport coach och nu forskningen. Jag är lyckligt lottad som har mycket saker att göra. Elitidrott och kultur påminner om varandra. Det är en scen dit man jobbar stenhårt för att komma. Men som publik ser du kanske bara fem procent av prestationen, men inte de 95 procent av jobbet som sker bakom kulisserna.

Från en kreativ familj

Jo, John Dohlsten kommer från en familj där pappa Ulfs skådespeleri och regisserande har satt sina spår. Därför vill den kreativa, äldsta sonen John gärna skapa konstnärligt – men då med musik och gärna tillsammans med skådespelande lillebror Victor.

– Jag spelade mycket som yngre. Hade bandet Bad Stone som deltog i talangjaktstävlingar. Men jag kastade bort det. Tyckte att alla skulle ringa mig istället för att jag jobbade på det. Men så blev jag kroniskt sjuk. Blev diagnosticerad 2012 med två autoimmuna sjukdomar – tarmsjukdomen Crohns syndrom och den reumatiska Bechterews – och kände att jag behövde ta tag i saker. Så jag gjorde en musikalisk comeback.

Sagt och gjort. Första singeln "Hittar du hem" kom 2014, som följdes av EP:n "Jävla John" 2015. Samma år som forskningen drog i gång. 2017 hade han och broder Victor premiär på föreställningen "Farväl till Majorna" där John stod för musiken.

– Jag gick från frisk till en sjuk människa. Men det krävdes en tung smäll för att jag skulle förstå att ta tillvara på tiden. Jag är sjuk och det är ok, säger han som nu medicinerar mot sina sjukdomar med gott resultat.

Noga med att planera tiden

I mars har "Lasse i Gatan" premiär på Aftonstjärnan. Några månader innan han ska doktorera. Han är noga med att planera sin tid mellan familjen, forskningen på Göteborgs universitet och skapandet i studion i Gathenhielmska huset vid Stigbergstorget – en fantastisk och tidstrogen miljö för "Lasse i Gatan", historien om Sveriges mest kända pirat.

– När Lasse i Gatan dök upp ville jag inte. Tyckte det inte fanns något att berätta. Men ju mer jag satt mig in i historien inser jag att det jag känt till byggt på en myt. Det fanns ett hål att fylla.

John Dohlsten

Är: 38 år. Bor i Majorna med hustru och fyra barn, 18,11, 9 och 2. Är i slutfasen på en avhandling inom idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs Universitet. Utbildad fotbollstränare.

Hobby: "Idrott och musik är min hobby. Men det var ett tag sedan jag gick på fotboll och ishockey. Och jag går alldeles för lite på teater. Fast jag tycker om att hänga på Majornas bryggeri."

Aktuell: Med hans och brodern Victors föreställning "Lasse i Gatan" som spelas på Aftonstjärnan 13, 14 och 15 mars samt med sin doktorsavhandling i vår efter fem års forskning.

Visa merVisa mindre

John Dohlstens Göteborgsfavoriter

Stigbergstorget – Mariaplan

Röda sten – Saltholmen

Delsjön – Slottsskogen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Lorensbergsteatern – Lisebergsteatern

Kulturkalaset – Way out West

Spårvagn – Färja

Järntorget – Götaplatsen

Filmfestivalen – Bokmässan

Botaniska trädgården – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21