Pressat. det är hög personalfrånvaro just nu i Göteborgs skolor. Foto: Sacharias Källdén (genrebild)

Pressat läge i skolorna – 48 klasser berörs

Läget är mycket ansträngt i Göteborgs skolor på grund av smittspridningen. Men framför allt beror frånvaron på att medarbetare är hemma när de har symptom.

  • Publicerad 14:24, 20 jan 2022

Vårterminen har startat med mycket sjukfrånvaro bland både personal och elever. Det innebär att läget är pressat på skolorna, meddelar kommunen.

Frånvaron gäller medarbetare inom alla yrkesgrupper i skolan.

I de verksamheter som måste ha medarbetarna på plats, som till exempel undervisning, måltid och lokalvård är behovet av vikarier extra stort. 

– Jag har sedan terminen startade fattat 23 beslut om distansundervisning eller stängning. Just nu berörs 48 klasser, av de totalt ungefär 2 500 klasser vi har inom grundskoleförvaltningens skolor, förklarar Bengt Randén, grundskoledirektör i ett uttalande.

Priar undervisning för de yngsta

Beställningarna till förvaltningens bemanningsenhet har ökat och därför rekryterar förvaltningen nu nya vikarier löpande.

I dagsläget tillsätter man mellan 65 och 80 procent av beställningarna som kommer in från skolorna.

– Förvaltningens prioritering är att säkerställa att eleverna får lagstadgade undervisning och undervisning i fritidshem. Det gör att skolledningarna prioriterar verksamhet för de yngsta årskurserna, grundsärskolan och SU-grupper. Det gör att till exempel elever i högstadiet är de som i första hand får distansundervisning, säger Bengt Randén.

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20