Prisas för sitt arbete med Minimix

Mohammed Ali är en välkänd person i Hammarkullen. Nu sprids hans rykte vidare över landet. I veckan tilldelades han Tim Bergling Foundations första pris någonsin för att ha gjort skillnad för barns välmående.

  • Publicerad 13:20, 11 dec 2021

Publiken älskade oss.

Alla var där. De största svenska artisterna stod för underhållningen och Avicii arena kokade under manifestationen ”Together for a better day”. Ungas psykiska hälsa stod i fokus och Tim Berglings pappa Klas Bergling höll ett känslosamt tal.

I publiken satt fritidsledaren Mohammed Ali från Hammarkullen och njöt av musiken och berättelserna från scenen – intet ont anande.

– Jag hade fått veta att jag skulle få någon slags utmärkelse. Men hade ingen aning om att det var ett pris, berättar Mohammed Ali när GöteborgDirekt får en chans att gratulera till utmärkelsen.

I publiken satt tio tusen personer och galan sändes på SVT Play. Mohammed Ali fann sig snabbt och intog scenen tillsammans med tre av sina trogna besökarna Amgeed Sayed, Mohamed Abadi och Shahed Alsaidan på fritidsgården Minimix.

– Barnen var med och vi bara körde helt naturligt. Publiken älskade oss, säger Mohammed Ali.

En glad pristagare. Mohammed Ali fick en tavla av konstnären Maxi Svensson. Foto: Privat

Diplom och check. Mohammed Ali fick ta emot priset av Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation och Tim Berglings pappa. Foto: Privat

Mohammed Ali. Foto: Lovisa Hansson

Historisk manifestation

Priset som delades ut av Tim Bergling Foundation är det första i sitt slag, precis som det storslagna arrangemanget på Avicii arena. Kvällen var helt dedikerad till kampen mot ungas psykiska ohälsa. Föräldrar som förlorat sina barn i suicid delade scenen med stornamn som Håkan Hellström, Zara Larsson, Miriam Bryant och Mona Masrour.

– Jag var tvungen att fråga styrelsen efteråt hur de hade fått nys om mig. Det här priset är ju inget man söker eller blir nominerad till. De sa att de hade haft ögonen på mig och Minimix länge, säger Mohammed och skrattar gott.

Han blir snabbt allvarlig när han själv ska beskriva fritidsgårdens betydelse för ungdomarna i Hammarkullen. Minimix, som vänder sig till barn i mellanstadieåldern, är barnens trygga punkt i en tidvis stökig omgivning.

Vara trygga vuxna

– Vårt arbete är så mycket mer än själva fritidsgården. Det här är ett sätt för oss som arbetar där att ge tillbaka till området som har uppfostrat oss, säger han.

Priset, förutom äran, är 50 000 kronor och en målning av den unga konstnären Maxi Svensson. Tavlan föreställer en skrattande Mohammed Ali.

– Jag känner mig väldigt hedrad. Nu ska jag bjuda min familj och några av de äldre ungdomarna från Minimix på middag för pengarna, säger han.

Minimix och Parklek firade fem år: "Vill ge tillbaka"

Minimix

• Startades våren 2016, men invigdes på hösten samma år efter att lokalerna blivit renoverade.

• Minimix riktar sig till barn i mellanstadieåldern 10-12 år.

• Minimix är öppet måndag, tisdag, torsdag mellan 17-20.30 samt fredagar 17-20.30.

• Har fyra anställda samt flera timvikarier.

Visa merVisa mindre