Ulf Kamne har varit medlem i Miljöpartiet sedan början av 90-talet. Men det är först de senaste 10 åren som han varit aktiv i politiken. Foto: Markus Andersson

Privata skäl bakom Ulf Kamnes avhopp

Efter två mandatperioder som aktiv i toppen av göteborgspolitiken väljer Ulf Kamne (mp) att tacka för sig. Ny gruppledare för partiet lokalt blir Karin Pleijel.

  • Publicerad 17:00, 2 okt 2018

Ulf Kamne har haft flera ledande positioner i Miljöpartiet i Göteborg. Bland annat som ordförande i Fastighetsnämnden och Byggnadsnämnden, som kommunalråd och som vice ordförande i kommunstyrelsen. Men nu väljer han att tacka för sig.

– Jag behöver ägna tid åt familjen och åt mig själv. Det är svårt att göra det när man sitter på den här stolen. Det här beslutet har vuxit fram men den definitiva punkten är egentligen nu när jag går ut med det, säger Ulf Kamne.

Från och med årsskiftet lämnar han alla sina uppdrag inom partiet för det känns ”renare”, men han utesluter inte en comeback.

– Det kan vara så att jag tar på mig något annat internt inom partiet eller att jag återkommer senare men det får ta sin tid, säger han.

Ulf Kamne är stolt över mycket av det han och partiet genomfört de senaste åren. Framförallt hur de lyckats flytta fram positionerna inom miljö- och hållbarhetsområdet i staden.

Men det har också funnits tuffa perioder. Samarbetet både inom partiet och med de övriga rödgröna har inte alltid fungerat smärtfritt.

– Hade vi haft 51 procent av rösterna hade vi inte haft ett samarbete. Detsamma gäller för Socialdemokraterna. Vi samarbetar för att vi behöver varandra, inte för att vi tycker om varandra. Men jag vill inte överdriva det. Det är en del av politiken.

Som profilerad i frågor som miljö och invandring har Ulf Kamne också fått utstå vad han beskriver som "mindre trevliga samtal".

– Det ju funnits mejl och brev som är allt annat än trevliga. Jag kan inte säga ”håll käften och dra åt helvete” även om jag kanske vill det egentligen. Man får vara artig och korrekt vilket ibland kan vara dränerande. Mest har det handlat om frågor som rör invandring och ensamkommande ungdomar, personer som öser hat.

Har det bidragit till att du nu avgår?

– Det är en del av det som är jobbigt sammanlagt, säger Ulf Kamne.

Vad ska du göra nu?

– Medan jag har tänkt på det här om att inte fortsätta så har jag naturligtvis samtidigt tänkt ”Vad ska jag göra i stället?”. Men det finns inget klart, inget färdigt. Det har förts lösa samtal men vi får se vad det kan bli. Det är mycket som ska falla på plats, säger Ulf Kamne.

Ny gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg blir Karin Pleijel. Hon har varit aktiv miljöpartist i 30 år och har den senaste mandatperioden varit skolkommunalråd.

– Det känns tråkigt att Ulf inte kommer leda vårt arbete under mandatperioden. Jag har stor respekt för hans beslut, privatlivet är väldigt viktigt att värna, säger hon.

Samtidigt är hon motiverad med att komma igång med det nya uppdraget.

– Jag känner mig mycket taggad för att ta över rodret och ser fram emot att fortsätta trappa upp klimatomställningen ännu mer den kommande mandatperioden. Det är bråttom. Vi måste kunna se våra barn i ögonen och kunna säga att vi gjorde vad vi kunde för att vända utvecklingen, säger Karin Pleijel.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG