STÄNGS. Vid årsskiftet löper SDN Norra Hisingens hyresavtalet ut för Backa Folkets Hus och flera föreningar riskerar att stå utan lokal. Foto: Sina Farhat/Byrd

PRO utkörda från Folkets Hus

Backa Folkets Hus på Hisingen har varit tillgängligt för föreningslivet och folket i över 95 år. Men nu har stadsdelen Norra Hisingen sagt upp hyresavtalet. PRO Backa-Brunnsbo är en av föreningarna som riskerar stå utan lokal redan vid årsskiftet.

  • Publicerad 09:36, 14 nov 2019

95 ÅR. Byggnaden uppfördes ursprungligen 1924 och om- och byggdes till 1939. Foto: Sina Farhat/Byrd

– Det känns väldigt tråkigt. Jag tror att föreningen har varit i huset sedan vår start 1968, säger Britt-Marie Törngren, ordförande, PRO Backa-Brunnsbo.

Anledningen till stadsdelen inte längre vill stå för hyreskostnaderna handlar om ekonomiska prioriteringar. Ett beslut som togs redan 2015 då det sista hyresavtalet skrevs med utgångsdatum - när det nya stadsdelshuset står klart på Selma Lagerlöfs torg.

– Vi vill lägga pengarna på verksamheter som äldreomsorgen eller fritidsaktiviteter till unga inte på dyra hyresavtal, säger Jens Adamik (L), ordförande SDN Norra Hisingen och tillägger:

– Stadsdelen hyr huset av staden och hyr sedan ut det för en obetydlig summa samtidigt som vi betalar för driften.

Stor inflyttningsfest på Selma Lagerlöfs Torg

Han menar även att det finns gott om alternativa möteslokaler i området såsom Brunnsbos mötesplats, Brunnsboskolan och i det nya stadsdelshuset som ska verka för kultur- och föreningslivet.

Men Britt-Marie Törngren är inte övertygad.

– Vi har våra möten och aktiviteter på dagtid. Det har Brunnsbo mötesplats och skolan också. Alltså kan vi inte ha våra möten där. I det nya huset på Selma Lagerlöfs torg finns förstås en stor och ganska fin lokal som tar 250 personer men där får man inte ens ta in ett glas vatten.  

Hon menar samtidigt att eftersom byggnaden är kulturmärkt och inte får ändras hur som helst är det "synd och skam" att inte låta byggnaden få fortsätta vara – folkets – hus.

– Huset används för pensionärsföreningar, invandrarföreningar, bostadsrättsföreningar, musikföreningar, politiska föreningar och för studentskivor, kalas, bröllop och begravningar. Skall vi bara låta denna viktiga byggnad och dess betydelse för så många av våra invånare i Backa och Göteborg gå förlorad? Nej så kan vi inte ha det.

Vad hoppas PRO Backa-Brunnsbo på?

– Att kommunen tänker om så att man behåller ett så anrikt hus och inser att föreningar och folket i de olika stadsdelarna är väldigt viktiga för ett samhälle och de behöver plats att träffas på, säger Britt-Marie Törngren.

Sista festen i Backa Kulturhus

Nya stadsdelshuset i Backa blir tv i Europa

Beslutet: Livslust blir kvar

Mer om Backa Folkets Hus

Byggnaden uppfördes ursprungligen1924 och byggdes om 1939 i funktionalistisk stil av Sven Wedenmark. 1987 blev byggnaden upptagen i kommunens bevaringsprogram.

Källa: Wikipedia

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57