Producenten som håller sig i bakgrunden

Han gick ut gymnasiet i våras för att koncentrera sig på musiken till hundra procent. Nu har Melvin Sjögrell sikte på den internationella karriären som producenten Inbetween Beats. Plan B? Nix, det är bara masterplanen som gäller.

  • Publicerad 15:40, 9 mar 2019

Med sin laptop pendlar han mellan sina föräldrars lägenheter i Vasastan. Hos mamma finns en lite mer avancerad studio, men han vill ha det bästa av världar och kan med datorns hjälp kreera i sitt eget universum var han än befinner sig. För under namnet Inbetween Beats håller han på att skapa sig en karriär som producent.

– Jag har alltid gillat musik. Som pytteliten kollade jag mycket MTV. När jag var 12 körde jag som DJ, men gick över till att producera, förklarar han.

Han gick ut Sjölins gymnasium i våras, ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Men det var mest ett svepskäl. Det var musik som gällde och det är det som är hans fokus – till hundra procent – just nu.

– Ja, det är det som jag tror på, säger Melvin Sjögrell.

Och ambitionen är det inte fel på. Efter studenten har han jobbat stenhårt med sin ambientinfluerade musik med vemodston. När sommaren gått och hösten kom var han redo. Under oktober släppte han en låt per dag! 31 stycken med beats och hiphop till musiken.

– Jag laddade upp dem på Youtube och har använt Traktrain, en sida som säljer licenser, som jag registrerade mig för då.

Har du sålt något?

– Ja, ett par stycken.

Var det då du tog ett kliv som musiker och producent?

– Exakt så var det. Helt ärligt tror jag att det var först efter att jag var färdig med skolan som jag var redo. Det var svårt att hitta ett flyt då. Jag behöver flera timmar i sträck för att skapa och det är svårt att vara ihärdig då man har tider att hålla.

Med massreleasen i oktober pågick också sökandet efter artister att jobba med. Via Twitter kom den svenske producenten från Vasastaden i Göteborg i kontakt med den amerikanske rapparen Mazi Wok från Virgina.

– Han har ett flow som är unikt. Jag kände att hans röst med touch av mig kommer passa bra i den produktionen vi gör, förklarar Melvin Sjögrell.

Via Facetime och skickade filer kors och tvärs över Atlanten kom debuten "How to get over heartbreak" nu i mitten av februari. En EP under titeln "How to get over heartbreak".

– Det är en modern historia, sex låtar gjorda på tre månaders tid, säger Melvin Sjögrell.

– Just nu är fokus på att få folk att lyssna på det här. Men vi jobbar redan på nya grejer och hoppas på att kunna ge ut en låt i månaden med start i april. Vi är angelägna om fortsätta och han är produktiv.

Producenten Inbetween Beats och Mazi Wok har ännu inte träffats. Ännu finns inga planer på det heller.

Kanske för att Melvin Sjögrell i sin egenskap som producent vill hålla sig i bakgrunden.

– Jag är ingen bandkille. Jag har alltid låst in mig på rummet. I början berättade jag inte för någon vad jag höll på med. Det är först efter skolan som jag har varit öppen med det, säger han.

– Men mina föräldrar har alltid var väldigt stöttande i det jag gör.

Inbetween Beats

Är: Melvin Sjögrell, 20, boendes i Vasastan, Göteborg, producent och låtskrivare. Studerar musikproduktion på Karlstads universitet. Bor växelvis hos sin mamma respektive sin pappa.

Aktuell: Med sexspårs-EP:n "How to get over heartbreak", ett slags vemodig, elektronisk hiphop/trap, med den amerikanske rapparen Mazi Wok. Planerar fler släpp med honom, samtidigt som han söker efter fler artister att jobba med.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG