Sven-Åke Lindgren, professor emeritus vid Göteborgs Universitet. Foto: Mostphotos & Privat

Professorn: "Kommunen smyger undan sitt ansvar"

Personrån, knivvåld och mord. De senaste dagarna har kriminalitet med unga gärningsmän hamnat i fokus i Göteborg. Professor Sten-Åke Lindgren tycker att kommunen måste ta ett större ansvar.

  • Publicerad 06:10, 20 jul 2019

Statistiskt sett är det inte större risk att bli utsatt för ett rån i Göteborg i dag jämfört med för tio år sedan, sett till befolkningsökningen.

Polischefen om rånvågen

Man kidnappad och rånad under knivhot

Det dödliga knivvåldet har minskat och det dödliga våldet med skjutvapen har ökat, de senaste tio åren.

– Men det är fortfarande väldigt låga tal. Det är ett fåtal personer varje år och dödsfallen men skjutvapen är koncentrerade till gängmiljöerna. Det är klart att vi har en allvarlig brottslighet, men den är inte fullt så utbredd som folk i allmänhet verkar tro, säger Sven-Åke Lindgren, professor emeritus vid Göteborgs Universitet.

Varifrån kommer bilden om ett allt farligare Göteborg?

– Dels den allmänna rapporteringen, men jag vill inte bara skylla på media. Dels har trygghetsfrågor kommit att handla mycket om brott. Det har blivit politiskt gångbart. Vi är i en sådan period nu, precis som många andra länder. Men det politiska intresset och debatten kring brott och kriminalpolitik står inte i proportion till att vi skulle haft en motsvarande ökning av det slaget, säger Sven-Åke Lindgren och fortsätter:

– Ett större fokus beror nog också på att dödligt våld där unga män har ihjäl varandra är exceptionellt för svenska förhållanden. Det är ett nytt fenomen som funnits mer i andra länder.

Sven-Åke Lindgren tror att den nya hårdare lagstiftningen kring skjutvapen kan leda till att knivvåldet kommer att öka de kommande åren.

– Sedan behöver inte det betyda att det sker en eskalering som leder till så tragiska konsekvenser som på Hjalmar Brantingsplatsen, säger han.

Ung man mördad vid rån – tre personer gripna

Tre personer anhållna efter rånmordet på Hisingen

När det gäller hur våldet och ungdomskriminaliteten ska bekämpas har fokus den senaste tiden legat på fler poliser och hårdare straff. Sven-Åke Lindgren tycker att mer resurser till polisen är en riktig väg att gå.

– Inte minst för att klara av akuta situationer och få en bättre uppklaring på alla de olöst fall vi har. De är ganska många.

Men han tycker samtidigt att kommunerna smiter undan sitt ansvar.

– Kommunala politiker lyfter ofta frågan om fler poliser. Det är statliga insatser som inte kostar kommunen något. I kommunerna ser vi att man skär ner i den politik som förs nu. Färre socialsekreterare, färre inköp av rehabilitering, mindre pengar till insatser i skolan och så vidare. Det är ett försummat område. Kommunerna har ett stort ansvar som jag tycker de smyger undan ifrån.

Kan hårdare straff minska ungdomskriminaliteten?

– Fängelsestraff har en viss inverkan eftersom personen inte kan begå brott då. Men att effekten av straffet skulle göra att man är mindre intresserad av att begå brott efteråt är väldigt liten, visar forskning. Det beror på vilka åtgärder man satsar på under tiden, rehabilitering och så vidare, säger Sven-Åke Lindgren och fortsätter:

– Kriminalpolitiken handlar just nu mycket om att göra det möjligt att döma fler till längre fängelsestraff. Det är ett dyrt system och om man inte har ett underlag som visar att det ger god effekt måste man ställa de kostnaderna mot vad de pengarna skulle kunna användas på andra ställen, som inom polisen, socialtjänsten, fältassistenter eller skolan. Tyvärr finns en överdriven tilltro till straffets verkningar. Man ska komma ihåg att det är en dyr lösning, säger Sven-Åke Lindgren.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57