Programsläpp – filmfestivalen närmar sig

Johannes Nyholm är bekant med Göteborgs filmfestival. Hans kortfilm "Las Palmas" gjorde succé 2011. Nu är det dags för långfilmen "Koko-di Koko-da" – som kan vinna Filmfestivalens finaste pris.

  • Publicerad 16:04, 8 jan 2019

Göteborgs filmfestival har premiär den 25 januari. Då går startskottet för visningar av 376 filmer från 83 länder. Bland dem finns Johannes Nyholms "Koko-di Koko-da", som är hans debut som långfilmsregissör på Filmfestivalen.

– Ja, det stämmer. "Jätten" fick inte visas på Filmfestivalen eftersom den hade haft premiär året innan, säger han.

Johannes Nyholm fick sitt stora genombrott med kortfilmen "Las Palmas" från 2011 med sin då ett och ett halvåriga dotter i huvudrollen. Filmen fick priset Startsladden på Göteborgs filmfestival samma år och prisades av Gudlbagge juryn för bästa kortfilm 2011.

Framgångarna fortsatte med långfilmsdebuten "Jätten", som vann tre guldbaggar 2017, bland annat för Bästa film.

Nu är det dags för hans nya långfilm, som han har arbetat på under en längre period.

– Jag började med den innan "Jätten" och fick sedan ta en paus innan jag fortsatte igen. Det är en helt annan sorts film än "Jätten" och är helt finansierat av mitt eget bolag. Det har gjort att jag har den totala kontrollen och har kunnat skjuta från höften. Dessutom har jag kunnat vara mer gränslös och mer skruvad, säger han.

"Koko-di Koko-da" tävlar inom kategorin Nordic competition och om Nordic Dragon Award, miljonpriset. Den och de nio andra filmerna i tävlingen tävlar också om det nya, könsneutrala, priset Best acting.

Men filmen som kommer visas mest under festivalen, den står förra årets vinnare för. Regissör Gabriela Pichler och filmaren Johan Lundborg har gjort vinjettfilmen, baserad på årets tema Apokalypsen.

42:a Filmfestivalen

Premiär: Filmfestivalen invigs den 25 januari på biograf Draken med finska filmen "Aurora". Den filmen ingår i Nordic competition med "Blind spot", "Aniara", Lucky one", Harajuku", Sons of Denmark", Säsong", "Koko-di Koko-da", "Queen of Hearts" och "Sonja – the White swan".

Pågår: Filmfestivalen är mellan den 25 januari och den 4 februari. Då visas 376 filmer från 83 länder. Under Filmfestivalveckan bjuds det även på seminarier, fester och möten, förutom filmvisningar. det finns också chans att se Filmfestivalen på någon av de 35 platser som finns i Västra Götalands län.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG