Promenera. Med start 1 november arrangeras två gruppromenader måndag till fredag i Östra Göteborg. Foto: Mostphoto (genrebild)

Promenader för hälsa och gemenskap

Promenera mera! Uppmaningen kommer från Östra Göteborg där det nu anordnas dagliga promenadgrupper. Ett initiativ med ursprung från stadsdelens medborgarbudget.

  • Publicerad 10:03, 1 nov 2019

Bättre hälsa och ökad gemenskap. Det är grundtanken bakom promenadgrupperna som arrangeras i Östra Göteborg med start 1 november.

Måndag till fredag – två gånger om dagen – samlar en promenadledare ihop en grupp människor och leder turen i närområdet.

– En promenad är ett enkelt sätt för att må bättre samtidigt som det är välgörande att träffa andra. En promenad behöver varken vara lång eller pågå länge. Det räcker gott att gå i cirka 15 minuter, säger Ulla Lundgren, som är utvecklingsledare folkhälsa och har arbetat med att arrangera aktiviteten i ett pressmeddelande.

Inspirationen kommer från The Daily mile ett koncept som bland annat Solbackeskolan i Bergsjön tillämpar. Det innebär att eleverna promenerar en mile varje dag, vilket Göteborg Direkt har tidigare har rapporterat om.

Här har eleverna spring på schemat

En mile motsvarar cirka 1,6 kilometer vilket anses vara möjligt att klara på 15 minuter i normalt promenadtempo.

För alla

Tanken är att de nya promenaderna ska passa alla. Därför går turerna på plan mark så att det ska fungerar bra att ta med rullatorer och barnvagnar.

Dessutom utlovas chans att vinna pris till dem som deltar regelbundet i promenaderna. Det hela – för det här året – avslutas med promenad och fika på nyårsafton, 31 december.

Promenadgrupperna är en fortsättning på skogspromenaderna som har pågått sedan i somras, vilket var ett resultat av 2018 medborgarbudget.

Medborgarjury röstar fram nya mötesplatser i Östra Göteborg

Bergsjöskola några steg från 100 000 kronor

Tid och plats

Det erbjuds två olika mötesplatser och tider:

Rymdtorget, inne i Bergsjön Centrum, med starttid klockan 13.

Kortedala torg, med start klockan 14.

Där väntar en hälsoguide, som samlar ihop gruppen och går med den i närområdet. Det är plan mark så att alla ska kunna följa med, även om man har rullator eller kör en barnvagn. Aktiviteten är gratis. 

Vi är GBG