Naturupplevelse. Många vill följa med på "Prat och promenad" förra söndagen. Foto: Privat

Promenerar för integrationen i Askim

Många av hyresgästerna i det temporära flyktingboendet i Askimsviken känner sig isolerade och cornapandemin har inte gjort saken bättre. Därför startade Kerstin Olsson i Flyktingarnas vänner upp "Prat och promenad".

  • Publicerad 11:55, 16 sep 2020

Många av dem hade aldrig varit vid sjön tidigare och det blev väldigt roligt.

Två år har gått sedan hyresgästerna flyttade in i de 57 lägenheterna på det tillfälliga flyktingboendet i Askimsviken.

I slutet av augusti rapporterade SVT Nyheter Väst om att många av de boende känner sig isolerade utan möjlighet att integreras med andra svenskar.

Men redan från start har många askimsbor engagerat sig för att stötta sina nyanlända grannar. Flyktinghjälp.se i samverkan med nätverket Flyktingarnas vänner har bland annat ordnat hantverksträffar i syfte att få med kvinnorna i integrationsarbetet.

Men eftersom många av volontärerna är äldre har coronapandemin med satt käppar i hjulen för de gemensamma aktiviteterna inomhus.

Flera syften

Därför har man nu valt att ersätta språkmötena med "Prat och promenad". Första promenaden som gick upp till Sisjön var med ett 15-tal deltagare, både svenskar och nyanlända, hölls förra söndagen.

Tanken är att lära känna varandra och öva språket. Vid detta tillfälle blev naturen ett naturligt samtalsämne.

– Många av dem hade aldrig varit vid sjön tidigare och det blev väldigt roligt. På språkmötena har majoriteten varit män, men nu var det många kvinnor som var med, säger initiativtagaren Kerstin Olsson.

Hon hoppas nu att fler vill vara med i det fortsatta arbetet, som hon menar är ett givande utbyte för alla boende i området.

Kerstin Olsson, initiativtagare Foto: Privat

Vi är GBG

    Vi är GBG