Prostatacancer - från skam till snackis på 25 år

Prostatacancer var länge okänt och skamligt. Nu har behandlingsmetoderna gjort framsteg och fler män vågar snacka om impotens och kroppsläckage - problem som sjukdomen för med sig. Mycket tack vare patientföreningen i väst som firar 25 år.

  • Publicerad 06:30, 10 feb 2018

Sjukdomen sitter på ett känsligt ställe för oss män. Men nu vågar man prata mer om vilka problem som behandlingen kan innebära.

”Du också. Bli medlem i vår intresseförening! PROVLIV.” En diskret felstavad annons i Göteborgs Posten var starten till patientföreningen ProLiv Väst. Det var den 13 februari 1993 som första initiativet togs till att samla några män med prostatacancer. 25 år senare har föreningen 1 015 medlemmar och är inne på sin sjätte ordförande.

– Cancer är ett fruktansvärt ord. Men jag lever fortfarande. Jag är inte botad men jag lever med det, säger Lars G Eliason, ordförande nummer två i ordningen.

Varje år insjuknar cirka 10 000 män i prostatacancer. Det är den vanligaste formen av cancer. ProLiv Väst är en patientförening för de som har sjukdomen och för närstående.

När föreningen startade var kunskapen om prostatacancer låg. Föreningens eldsjälar samlade information och ny kunskap i medlemstidningen. Jourtelefonen hade också en väsentlig funktion då.

– Telefonen gick hem till mig i början. Folk ringde dygnet runt. Det var många känslomässiga samtal från både drabbade och närstående, säger Lars G Eliason.

Telefonnumret är det samma i dag men är delas den av hela styrelsen. I takt med att det finns mer information tillgänglig har telefonens funktion förändrats.

– Vi har gjort ett kunskapspaket som alla nydiagnostiserade får i vården. I det får man mycket information som man frågade om förut, säger Inge Nilsson, nuvarande ordförande.

Att sprida kunskap är en av föreningens viktigaste uppgift. Ett annat angeläget arbete för ProLiv Väst är att bryta tabut kring prostatacancer. Det var länge skamligt att prata om sjukdomen och de medföljande besvären.

– Man höll det inom familjen. En av våra stora uppgifter är att ändra på det. Det är en sjukdom och inget fult, säger Inge Nilsson.

Snackcafé är ett sätt. Där träffar man andra med samma problem och det pratas om allt mellan svårigheter med att få stånd till olika kroppsläckage. Med både humor och allvar.

– På snackcafét kan man öppna sig för ett gäng med samma problem. Sjukdomen sitter på ett känsligt ställe för oss män. Men nu vågar man prata mer om vilka problem som behandlingen kan innebära. Det känns bra, säger Christer Petersson, ordförande nummer fem.

De närstående får inte heller glömmas bort. Barbro Eliason är initiativtagare till anhöriggruppen som har funnits sedan 2002.

– Sjukdomen drabbar oftast två personer. Den som är sjuk och den man lever med. Livet förändras för båda, säger hon. Det är viktigt att få stöd och kunskap själv för att kunna stötta.

Denna månad ska Socialstyrelsen fatta beslut om allmänna kontroller av prostatacancer ska införas. Varje år är upptäcker 1 800 sjukdomen för sent.

ProLiv Väst ska fira 25-årsjubliet under hela året. De välkomnar fler medlemmar och har planer på att starta en ungdomsgrupp.

Om ProLiv Väst

Bildad: 1993.

Antal medlemmar: 1 000.

Upptagningsområde: Hela regionen Västra Götaland med Göteborg-Trestad-Bohuslän-Dalsland-Skaraborg- Sjuhärad.

Verksamhet: Patientförening för stöd och gemenskap vid prostatacancer, samt information opinionsbildning kring sjukdomen och dess behandling.

Aktuell: Fyller 25 år. Öppen föreläsning vid årsmötet i Dalheimers Hus i Göteborg den 10 mars med rubriken ”Nej! Jag har fått prostatacancer! Nu är det kört – eller?”

Info: www.proliv.com

Om prostatacancer

Sveriges vanligaste cancer. 10 000 nya fall upptäcks varje år.

Ofta inga eller bara svaga symtom.

Den cancer som flest män dör av. 2 400 varje år.

100 000 svenska män lever med diagnosen. 1 700 kommer för sent för bot varje år.

PSA-prov är ett vanligt blodprov som ligger till grund för misstanke om cancer.

Botande behandling sker med operation då hela eller delar av prostatan avlägsnas, eller strålning av prostatan. Vid spridd prostatacancer ges bromsande medicin med livsförlängande verkan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG