Protest mot marknadshyra i Göteborg

Demonstrationen mot marknadshyror som skulle hållas runt om i Göteborg i april, blev uppskjuten på grund av pandemin. Men på lördag går den av stapeln, nu corona-anpassad, något Hem & Hyra var först med att rapportera om.

  • Publicerad 13:13, 7 sep 2020

Det var i april i år som regeringen valde att tillsätta en utredning om att införa marknadshyra vid nyproduktioner. I början av 2022 ska en proposition vara klar att antas av riksdagen, för att träda i kraft under samma år. När planerna om utredningen presenterades väcktes stor debatt landet över och protester planerades, bland annat i Göteborg. 

Lisbeth Pipping och Kristofer Lundberg sitter i styrelsen för 18 april-kommitén som anordnar demonstrationerna, döpt efter då de först var tänkt att hållas. Enligt Lisbeth Pipping är marknadshyror och renovräkning, det man kallar när renoveringar kraftigt höjer hyror, starkt sammankopplat.

– Det som händer nu i samhället är att så många människor är rädda för att inte kunna bo kvar i sina hem, säger Lisbeth Pipping till Hem & Hyra.

Men parallellt med uppståndelsen växte även smittspridningen och demonstrationerna var tvungna att skjutas upp. Men på lördag, 12 september, kommer protester hållas på elva platser runt om i Göteborg och Mölndal, nu corona-anpassade. 

– Det är viktigt att hålla liv i den här frågan nu och inte släppa taget. Annars är det lätt att detta drunknar i alla nyheter om covid-19, kriminalitet och våld, säger Kristofer Lundberg till Hem & Hyra.

För att undvika stora folksamlingar kommer demonstrationerna hållas på många olika platser med ett maxantal av 50 demonstrerande på varje plats.

Här kan du demonstrera 12 september

Gamlestads torg klockan 12.00.
Angered Centrum klockan 12.00.
Olskrokstorget klockan 12.00.
Mariaplan klockan 12.00.
Järntorget klockan 14.00.
Vårväderstorget klockan 14.00.
Hjalmar Brantingsplatsen klockan 15.30.
Frölunda torg klockan 16.00.
Mölndals torg klockan 16.00.
Kortedala torg klockan 16.00.
Hammarkulletorget klockan 16.00.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11