Protest mot marknadshyra i Göteborg

Demonstrationen mot marknadshyror som skulle hållas runt om i Göteborg i april, blev uppskjuten på grund av pandemin. Men på lördag går den av stapeln, nu corona-anpassad, något Hem & Hyra var först med att rapportera om.

  • Publicerad 13:13, 7 sep 2020

Det var i april i år som regeringen valde att tillsätta en utredning om att införa marknadshyra vid nyproduktioner. I början av 2022 ska en proposition vara klar att antas av riksdagen, för att träda i kraft under samma år. När planerna om utredningen presenterades väcktes stor debatt landet över och protester planerades, bland annat i Göteborg. 

Lisbeth Pipping och Kristofer Lundberg sitter i styrelsen för 18 april-kommitén som anordnar demonstrationerna, döpt efter då de först var tänkt att hållas. Enligt Lisbeth Pipping är marknadshyror och renovräkning, det man kallar när renoveringar kraftigt höjer hyror, starkt sammankopplat.

– Det som händer nu i samhället är att så många människor är rädda för att inte kunna bo kvar i sina hem, säger Lisbeth Pipping till Hem & Hyra.

Men parallellt med uppståndelsen växte även smittspridningen och demonstrationerna var tvungna att skjutas upp. Men på lördag, 12 september, kommer protester hållas på elva platser runt om i Göteborg och Mölndal, nu corona-anpassade. 

– Det är viktigt att hålla liv i den här frågan nu och inte släppa taget. Annars är det lätt att detta drunknar i alla nyheter om covid-19, kriminalitet och våld, säger Kristofer Lundberg till Hem & Hyra.

För att undvika stora folksamlingar kommer demonstrationerna hållas på många olika platser med ett maxantal av 50 demonstrerande på varje plats.

Här kan du demonstrera 12 september

Gamlestads torg klockan 12.00.
Angered Centrum klockan 12.00.
Olskrokstorget klockan 12.00.
Mariaplan klockan 12.00.
Järntorget klockan 14.00.
Vårväderstorget klockan 14.00.
Hjalmar Brantingsplatsen klockan 15.30.
Frölunda torg klockan 16.00.
Mölndals torg klockan 16.00.
Kortedala torg klockan 16.00.
Hammarkulletorget klockan 16.00.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40