HOTAD. I Alliansens budget finns det inte utrymme för bemannade lekparker i Göteborg. Foto: Privat (arkivbild)

Protesterna växer efter politikernas beslut

Alliansens budget är klubbad. Det innebär att personal på Göteborgs fem bemannade lekplatser kommer att försvinna. "Frågan engagerar, politikerna måste tänka om", säger personalen på Parkleken i Hammarkullen.

  • Publicerad 14:23, 14 nov 2019

FÖRENAR. Nadja Maoued och Anna Börjesson Schönbeck är fritidspedagoger på parkleken i Hammarkullen, en av fem bemannade lekplatser runt om i Göteborg. Foto: Privat

De bemannade lekparkerna som förlorar personalen är spridda över hela Göteborg; Plikta i Slottsskogen, Positivparken i Frölunda, Bygglekplatsen i Biskopsgården, Actionparken i centrum och Parkleken i Hammarkullen.

– Det känns jättetråkigt men samtidigt växer stödet och protesterna. Den här frågan engagerar och förenar hela Göteborg. Det spelar ingen roll om du bor i innerstaden, Hammarkullen eller i Frölunda. Vi är många som älskar våra parklekar, säger Anna Börjesson Schönbeck, fritidspedagog på Parkleken i Hammarkullen.

Avvecklingen av lekplatser stoppas – för tillfället

Besparingen handlar om att dra in på personal i fem lekparker för att istället utveckla fler lekplatser runt om i staden menar Nouid Habtemichael (C) som är ansvarig politiker i frågan.

– Vi vill helt enkelt satsa på att bevara och underhålla fler lekplatser runt om i hela staden i stället för att låta vissa vara bemannade. Istället vill vi satsa på kompensatoriska åtgärder i utsatta områden som en elevpeng så att de får en mer robust skolgång. Det är så man utjämnar livschanser inte genom att ständigt bemanna lekplatser, säger han i budgetdebatten.

Alliansens budget klubbad – efter 14 timmar

"Måste tänka om"

Men de bemannade lekparkerna är mer än bara en vanlig lekplats och försvinner personalen, försvinner så mycket mer, menar Anna Börjesson.

Bygglekplatsen drabbad av ännu en brand

I Hammarparken fokuserar personalen bland annat på utomhusaktiviteter, spel och skapande verksamhet.

– Många här är trångbodda och har inte årskort på Universeum eller Alfonshuset. Utan det är till parkleken barnen går på lov, helger eller efter skolan om de inte har fritidsplats, säger hon.

Personalen på Hammarparken tror inte att frågan är helt avgjord än.

– Vi är många runt om i Göteborg som tillsammans kommer fortsätta att kämpa. Politikerna måste tänka om.

När personalen kommer att försvinna är fortfarande oklart. Det är upp till park- och naturnämnden och förvaltningen att utreda vidare.

Därför rivs lekplatser över hela Göteborg

Mer om Hammarkullens Parklek:

Hammarkullens Parklek är öppet för barn, unga och deras föräldrar. Här finns två personal tillgängliga.

Lekplatsen och parken ligger mellan bostadshusen vid Hammarkulletorget och är en populär mötesplats. Här finns utegym, scen med sittplatser, grillar, bänkbord, konstgräsplan, basketplan, pingisbord och kalahabord.

Redskap:
Klätternät, linbana, lekhus med rutschkana, baksandlåda, gungor, snurrkoppar, cykelkarusell, vattenlek med pump och vattenränna.

Belysning:
Det finns belysning både på lekplatsen och omkringliggande gångvägar.

Öppettider: Måndag till fredag: 9:00 -16:00, lördag: 11:00-16:00.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21