Nakenkramar. En psykiater mister läkarlegitimationen efter intima behandlingsmetoder. Foto: Mostphotos (genrebild)

Psykiater nakenkramade patienter

En psykiater som har arbetat på en mottagning i södra Göteborg har använt nakenkramar som behandlingsmetod. Nu förlorar han läkarlegitimationen.

  • Publicerad 12:55, 26 nov 2021

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som har beslutat att dra in psykiatern läkarlegitimation efter en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Orsaken är att mannen – som bland annat har arbetat på en mottagning i i södra Göteborg – har haft intimt umgänge med en patient. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

Nakenkram

Psykiatern ska även ha använt en behandlingsmetod där han har legat naken och kramats med med flera patienter vid olika tillfällen genom åren.

Enligt beslutet från HSAN polisanmälde ovan nämnda patient psykiatern för våldtäkt men utredningen lades ned i brist på bevis.

Skrev ut narkotikaklassade läkemedel

Utöver det faktum att psykiatern har haft privata relationer med flera patienter har han enligt HSAN:s bedömning varit grovt oskicklig i sitt jobb när det kommer till förskrivning av läkemedel och journalföring. 

I flera fall har psykiatern skrivit ut generösa mängder narkotikaklassade läkemedel och underhållit patienters missbruk.


 

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ...

... är en domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor avseende legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Socialstyrelsen sköter handläggning och administration åt HSAN.

Frågorna prövas efter anmälan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eller efter ansökan av den yrkesutövare som saken gäller. Även Riksdagens ombudsmän, JO, och Justitiekanslern, JK, har rätt att göra anmälan. HSAN:s beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

HSAN inrättades 1980 och är från och med den 1 juli 2011 en nämndmyndighet.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21