Nakenkramar. En psykiater mister läkarlegitimationen efter intima behandlingsmetoder. Foto: Mostphotos (genrebild)

Psykiater nakenkramade patienter

En psykiater som har arbetat på en mottagning i södra Göteborg har använt nakenkramar som behandlingsmetod. Nu förlorar han läkarlegitimationen.

  • Publicerad 12:55, 26 nov 2021

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som har beslutat att dra in psykiatern läkarlegitimation efter en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Orsaken är att mannen – som bland annat har arbetat på en mottagning i i södra Göteborg – har haft intimt umgänge med en patient. Det visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. 

Nakenkram

Psykiatern ska även ha använt en behandlingsmetod där han har legat naken och kramats med med flera patienter vid olika tillfällen genom åren.

Enligt beslutet från HSAN polisanmälde ovan nämnda patient psykiatern för våldtäkt men utredningen lades ned i brist på bevis.

Skrev ut narkotikaklassade läkemedel

Utöver det faktum att psykiatern har haft privata relationer med flera patienter har han enligt HSAN:s bedömning varit grovt oskicklig i sitt jobb när det kommer till förskrivning av läkemedel och journalföring. 

I flera fall har psykiatern skrivit ut generösa mängder narkotikaklassade läkemedel och underhållit patienters missbruk.


 

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ...

... är en domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor avseende legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Socialstyrelsen sköter handläggning och administration åt HSAN.

Frågorna prövas efter anmälan av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eller efter ansökan av den yrkesutövare som saken gäller. Även Riksdagens ombudsmän, JO, och Justitiekanslern, JK, har rätt att göra anmälan. HSAN:s beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

HSAN inrättades 1980 och är från och med den 1 juli 2011 en nämndmyndighet.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47