KRITISERAS. Ivo riktar kritik mot rättspsykiatrin vid Sahlgrenska Universitetssjukhus efter att en patient låg fastspänd i 93 timmar. Foto: Mostphoto

Psykiskt sjuk spändes fast i 93 timmar

En psykiatripatient som vårdades på Sahlgrenska låg fastspänd i 93 timmar i streck. Nu slår Inspektionen för vård- och omsorg ned på sjukhuset för att det inte framgått varför patienten spändes fast under så lång tid.

  • Publicerad 11:11, 9 mar 2020

"En tvångsåtgärd såsom fastspänning är en allvarlig inskränkning av mänskliga rättigheter och detta ska motiveras och dokumenteras tydligt vid varje tillfälle ett sådant beslut fattas."

Det skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i sitt beslut och riktar allvarlig kritik mot Västra Götalandsregionens rättspsykiatri vid Sahlgrenska Universitetssjukhus, visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Kritiken grundar sig främst på brister i dokumentationen huruvida den ansvarige läkaren faktiskt undersökte patienten och att det samtidigt är mycket otydligt i journalen varför patienten spändes fast under så lång tid som 93 timmar.

I sitt beslut konstaterar Ivo att en läkare måste göra återkommande bedömningar av patienten.

”Utövandet av tvångsvård innefattar myndighetsutövning mot den enskilde vilket ställer stora krav på dokumentationen. Av rättssäkerhetsskäl är det av stor vikt att gjorda bedömningar samt skälen för tagna beslut är dokumenterade på ett tydligt och korrekt sätt”, skriver de i beslutet.

I det aktuella fallet fanns anteckningar om att en läkare tog fyra beslut om förlängning av fastspänningen, men det framgår inte hur bedömningen gjordes.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57