Teknikstrul. Region Halland kräver att Tina-mottagningen i Billdal byter till ett gammalt journalsystem. (Genrebild) Foto: Daniel Gual

Psykmottagning påtvingas gammalt journalsystem

Nu tvingar Region Halland Tina-mottagningen i Billdal att införa det kritiserade journalsystemet VAS. Följer de inte regionens krav kan de tvingas stänga mottagningen.

  • Publicerad 06:10, 30 mar 2019

Den öppenvårdspsykiatriska mottagningen Tina-mottagningen i Billdal har nu fått beskedet att de måste byta journalsystem till samma som Region Halland använder, det rapporterar SVT Halland. Haken är bara att systemet anses väldigt gammalt och det går inte att föra över mottagningens tidigare journaler.

– Det är som att kassapersonalen på Ica skulle gå från blipp systemet med kort till att skriva kvitton för hand, säger Malin Reimers, psykolog på mottagningen.

Föråldrat system

Region Halland använder sig i dag av journalsystemet VAS, dock anses systemet gammalmodigt och regionen kommer inom kort att upphandla ett nytt system. Men för att underlätta överflyttningen av information vill de nu att alla vårdcentraler och mottagningar som har ett annat system byter till det gamla VAS.

– Det nya systemet ligger kanske fem år framåt i tiden och det är en väldigt lång tid därför vill vi att de byter till VAS redan nu. Det här är en förändring som görs i hela Vårdsverige för att få en bättre patientsäkerhet, säger Ola Johansson, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Om Tina-mottagningen skulle vägra att byta till VAS säger Region Halland upp avtalet med mottagningen och de kommer tvingas stänga.

– De har haft det här i sitt avtal väldigt länge och vi har gett dem extra tid att göra det här bytet, säger Ola Johansson.

Många patienter från Göteborg

Samtidigt utgör Malin och hennes kollegor 16 procent av den psykiatriska vården inom Region Halland.

– Vi är tio medarbetare, det vill säga jag personligen driver runt 1,5 procent av all psykiatri i Region Halland, säger Malin.

Tina-mottagningen ligger precis på gränsen till Göteborg och den större delen av deras patienter kommer från Göteborgsregionen.

Från Västra Götalands regionen har inte något liknande krav kommit. Här används fortfarande många olika system men Ola Johansson menar att det bara är en tidsfråga innan de också kommer gå över till det gemensamma systemet.

– I vissa fall är det en fördel att alla inte har tillgång till våra journaler, en del söker sig till oss för de vet att vi inte använder samma system, säger Malin.

Försämrad patientkapacitet

Ett byte till VAS skulle också innebära att mottagningen inte kan ta emot lika många patienter, då det enligt personalen tar mycket mer tid att jobba i det föråldrade VAS-systemet. De kommer inte heller kunna flytta över sina nuvarande journaler till VAS, så för att kunna titta i gamla patientjournaler behöver de ha en dator med deras nuvarande system kvar.

– Det skulle också vara en otroligt kostsam lösning om vi alla skulle sitta med dubbla journalsystem för vi betalar ju licenser för dem, säger Malin Reimers.

Vi är GBG

    Vi är GBG