Punk-Jon charmar och larmar

För 15-årige Jon Fredriksson är punken allt annan än död. Under tre år har gator och torg varit hans scen med Ebba Grön och Green Day i repertoaren. Nu kommer hans debutalbum – och han kan inte få nog av att jobba i studion.

  • Publicerad 12:00, 11 nov 2017

De tre senaste åren har det inte gått att undgå punkslyngeln som charmar och larmar på gator och torg, främst i Göteborg.

Punk-Jon har gjort sig ett namn och allt detta för att han var pank, hungrig och sugen på en ostburgare.

– Jag hade precis lärt mig spela och tänkte tjäna lite pengar så jag kunde köpa en cheeseburger. Jag hade knappt några låtar, men fick ihop 300 spänn, säger han och berättar att pengarna också räckte till en liten förstärkare.

Det har blivit fler tillfällen sedan dess och då inte bara i hemstaden Göteborg.

När favoriterna Green Day spelade i Stockholm i januari stod Punk-Jon utanför Globen och spelade för den långa kön som väntade på att bli insläppt. Repertoaren var – förstås – Green Daylåtar.

– Jag kan 50 stycken och har gjort backtrack till dem som jag använde mig av, säger han.

Det blev succé. Enligt uppgifter till Göteborg Direkt så kastade folk pengar efter den unge entertainern. Något som han själv dementerar. Åtminstone delvis.

– Det var magiskt. Riktigt coolt. Men det kom en vakt springande och samlade in pengarna, säger Punk-Jon som inte såg röken av det mesta av de tänkta inkomsterna.

Nu har hans flit och den uppmärksamhet han skapat som gatumusikant ändå gett resultat. Skivbolaget Woah Dad, vars främsta namn är Håkan Hellström, skrev kontrakt med den unge talangen i somras.

Det har gått undan, lika fort som i en punklåt, sedan dess. I augusti spelades hans första album in, en platta, som nu kommer under namnet "Bringing back the dough". Sex egenhändigt skrivna låtar och han har bud på fler.

Han har gjort sin topp tre-lista över favoritsaker gällande sitt musikskapande – och han tar det på sitt sätt.

– Minst roligt av de tre är att spela live. Nummer två är att skriva låtar. Etta är helt klart att spela in en låt. Det ger mig ett helt annat perspektiv på musiken, säger han.

– Vi gjorde skivan på fem dagar. Två dagar för att repa, resten för att spela in.

Med på albumet finns den första låten han någonsin gjort – "RIP freedom of speach" – och låten "Paranoia", som skrevs under inspelningen.

– Direkt efter hade jag skrivit fyra till, förklarar han.

Det i sin tur gör att han snabbt vill in i studion för att spela in än mer musik.

Med längtan till studion har han också en längtan till gatorna som gett honom ett namn,

– Men det är så mycket nu. Men jag ska inte klaga och är tacksam för det här. Jag är en medioker gitarrist och sångare som fått chansen, säger han.

Hm, det där sistnämnda är det nog många som inte håller med om.

Punk-Jon

Är: Jon Fredriksson.

Ålder: 15 år.

Bor: Med mamma i Majorna och med pappa i Bottna i Bohuslän ("Där kan jag spela hur högt jag vill utan att någon bryr sig").

Aktuell: Med albumet "Bringing back the dough", sex egenhändigt skrivna låtar, som kommer 24 november. Dessutom med att då och då använda gator och torg som scen för sin punkrock. Spelar tillsammans med Crippa, basisten i Attentat, och trummisen Pontus Robertson från Bottlecap. Producent är Division Laurasångaren Per Stålberg tillsammans med Olle Björk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG