Punksångaren som lurade döden

Spelningen i Halmstad var het och intensiv. Men den höll också på att kosta sångaren Christer "Blomman" Blomgrens liv. På scen fick han en hjärtinfarkt. Nu gör han och bandet comeback.

  • Publicerad 10:00, 13 sep 2019

Jag hade 20 i puls då vi kom till Mölndal, så jag var i uselt skick.

När sommaren var som varmast ställde sig 58-årige Troublemakerssångaren Christer "Blomman" Blomgren på scen under Halmstapunken 2019. Det höll på att bli det sista han gjorde.

– Jag tror att det var i fjärde låten som jag började må dåligt. Det var helvetiskt varmt på scen, så jag trodde det var vätskebrist. Eller att vegogrytan jag ätit innan spelningen inte var bra. Jag kände ansträngning i mellangärdet, hade jävligt ont och fick ont i halsen, berättar han en dryg månad senare.

– Jag hade tidigare fått diskbråck med domningar ut i händerna. När det stack i armarna undrade jag om det var det.

Var i uselt skick

Spelningen genomfördes. Men efteråt tilltog illamåendet.

– Jag gick och la mig, blev omhändertagen av några tjejer som gav mig vätska och såg till mig. När jag sedan gick på toa kom allt, så jag trodde det var magsjuka, säger han.

Bandet bestämmer sig för att åka de 14 milen hem till Göteborg. Det blev en resa i ilfart. Bandets gitarrist Arild "PsychoBilly" Hanssen körde i 160, basisten Cristian "Elvis" Odin ringde 112 och blev hänvisad till att transportera sångaren till Mölndals sjukhus.

– Jag var vid medvetande, men hade fått frossa, svettades och var kall. Det var jag som fick dirigera de andra till sjukhuset. Väl där väntade en ambulans, en sköterska gav mig nitroglycerin, men sprejade fel så det blev ett skratt i kaoset, berättar Christer "Blomman" Blomgren.

– Jag hade 20 i puls då vi kom till Mölndal, så jag var i uselt skick.

Ambulans i ilfart

Ambulansen körde i ilfart till Sahlgrenska där han senare på natten blev opererad.

Nu är han tillbaka på jobbet och siktar på sin scencomeback när Troublemakers spelar som förband till punkveteranerna Peter & the Test Tube Babies på Musikens hus. Han utmanar ödet med spelningen fredagen den 13 september. Men är lugn inför uppgiften.

– Jag vill inte ställa in. Vi har redan repat och det har gått bra. Jag har kört lite skuggboxning för att känna på det. Men det är klart att det är skillnad på då spotlighten slår på. Visst. Jag ska vara försiktig, men läkarna har inte förbjudit mig, säger Christer "Blomman" Blomgren.

Vad tycker din sambo?

– Hon stöttar mig. Hon är tuffar än jag.

Siktar mot framtiden

Nej, Troublemakers, som 2016 firade 35 år som band, tar sikte mot framtiden. Fler spelningar väntar, jubileums-dvd:n är i antågande, en ny vinylspelning ska spelas in och boken om bandets historia är på väg.

– Alla intervjuer är gjorda. Men det blir ett tillägg nu i och med min stroke. Dessutom lite om Erik, vår nya trummis. Han gjorde ju sin första spelning i Halmstad. Undrar var han tänkte…? funderar Christer "Blomman" Blomgren.

Christer Blomgren

Är: 58 år, sångare i Troublemakers, bandet som bildades 1981 ur grupper som Göteborg Sound och Perverts. Han är den ende kvarvarande originalmedlemmen sedan 1990. Bandet består av Blomman, sång, PsychoBilly, gitarr, Elvis, bas, och Erik Franzén, nytillkommen trummis.

Aktuell: Med spelning med Troublemakers på Musikens hus 13 september. Bandet kommer också spela på Örebro punkfest 12 oktober. Inom kort kommer gruppens jubileums-dvd, en ny ep samt på sikt också en bok. Låten "Staden Göteborg" är aktuell i tv-serien "Alex" säsong 2.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG