Räddning i sikte för sjunkande skeppet i kanalen

Den klassiska restaurangbåten har legat på sniskan i kanalen i flera år. Nu ska skrovet rätas upp och köket renoveras. Men båtens utsida får inte ändras, det sätter en detaljplan från 70-talet stopp för.

  • Publicerad 07:16, 8 dec 2021

Klassiska restaurangbåten tar in vatten – räddningstjänst på plats

Pumpar ut.

De håller på att pumpa ut vatten och bygga om den för fullt.

Det tillsynes sjunkande skeppet, för många känd som Åtta glas numera Floating Saigion, har blivit en välkänd symbol i Göteborgs innerstad.  

Restaurangbåten i kanalen vid Kungsportsplatsen har rymt flera populära krogar genom åren och har drabbats av nästan lika många vattenläckor. Första gången båten tog in vatten var i början på 1980-talet. Senaste – i mars i år.

Nu ska skrovet äntligen rätas upp. 

– De håller på att pumpa ut vatten och bygga om den för fullt, säger Johan Hagsgård, enhetschef på Stadsbyggnadskontoret. 

Floating Saigon, var den senaste restaurangen på båten och det är samma ägare som nu står bakom renoveringen. Men vägen dit har varit krokig.   

Idé om underjordiskt p-hus hinder

Problemet är en gammal detaljplan från 1970-talet, när staden ville bygga ett underjordiskt parkeringshus under Kungstorget.

– I den planen är vallgraven med och det är tydligt uttryckt att den inte på något sätt får överbyggas eller fyllas igen, säger Johan Hagsgård. 

Han berättar att ägarna tidigt var i kontakt med kommunen när båten återigen kapsejsade och var positiva till att riva den och bygga något lämpligare.

– Men vi kan inte bevilja något nytt bygglov på platsen med den nuvarande stadsplanen i grunden. De är därför bundna vid att alla renoveringar som görs, slutar med att båten ser likadan ut. De kan söka om att ändra detaljplanen men det är en process på flera år.

Det vet Johan Hagsgård av erfarenhet. 

För några år sedan försökte vi ändra detaljplanen för en gångbro vid Fiskekyrkan. Men den blev aldrig byggd för processen blev så långdragen med inblandning av Länsstyrelsen som pekade på den känsliga kulturmiljön på platsen.

Vietnamesiska rätter

Ägarna till Floating Saigon verkar inte heller ha tid att vänta. 

– Sökande har uppgett att de vill få i gång verksamheten så snart som möjligt, säger Johan Hagsgård

När allt är renoverat och klart lutar det åt att det blir vietnamesiska rätter på menyn igen på den flytande restaurangen.

GöteborgDirekt har försökt nå ägarna för en kommentar om de nya planerna. 

1960-talet. Båten har varit en inslag i Göteborgs stadsbild i flera decennier. Foto: Göteborgs stadsmuseums arkiv Carlotta

1980-talet. På 70- och 80-talet var Åtta glas, restaurangen på båten en poppis krog. Foto: Göteborgs stadsmuseums arkiv Carlotta

Visste du att...

...historien bakom resturangbåten började på 1930, enligt wikipedia. Då behövde Paddanbåtarna en ponton eller pråm som plattform för på- och avstigande passagerare vid Kungsportsplatsen. Paddans dåvarande ägare var Sessanlinjen, som fann ett skrov från en före detta flodbåt på ett varv i London. Denna flodbåt var ursprungligen byggd omkring förra sekelskiftet och användes fram till 1920 på Nilen. Skrovet togs till Göteborg och in under broarna i Vallgraven. Sedan kom överbyggnaden till, och således är båten en fånge i vallgraven då broarna inte är öppningsbara.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21