Livbåt. Betelskeppet är ett boende för hemlösa. Foto: Betelskeppet

Räddningen: Betelskeppet får ny kajplats

Under flera år har härbärget Betelskeppet för stadens hemlösa letat ny kajplats. Bygget av Hisingsbron har hotat verksamheten i Gullbergsvass. Nu har de anvisats en ny plats på Hisingen.

  • Publicerad 05:30, 3 jan 2019

Betelskeppet har under många år varit en livbåt för stadens hemlösa. Härbärget är drogfritt och har 45 enkelrum för tillfälligt boende.

Men kajplatsen vid Gullbergsvass har varit hotad. För fyra år sedan sades förtöjningsplatsen upp på grund av arbetet med nya Hisingsbron.

Efter det har turerna varit många. Under 2017 fick båten ett tidsbegränsat bygglov på Hisingen framför SVT-huset och Semcom. Men Semcom överklagade och fick rätt.

– De flesta tycker att boenden för hemlösa, psykiskt sjuka och ensamkommande är jättebra, men inte nära sig själva, säger Niclas Asteberg, arbetsledare på Betelskeppet.

Efter en lång kamp har nu verksamheten anvisats till en annan kajplats på Hisingen.

– Vi är väldigt glada. Vi fick beskedet nu precis innan jul. Både vi och de som kommer till oss har varit väldigt oroliga. Vi har fullt i princip varje dag och för många är Betelskeppet ett hem, säger Niclas Asteberg.

Vart har ni blivit anvisade?

– Lite efter SVT-huset längs kajen där Älvsnabben går precis innan fritidsbåtarna. Det är jättefint där och det finns jättebra kommunikationer med både spårvagn och buss så jag hoppas inte att en flytt ska påverka vår verksamhet något alls.

Är du orolig över att någon kommer överklaga även det här beslutet?

– Det ligger lite offside så det ligger inget företag precis i närheten. Så jag tror det ska gå igenom den här gången, säger Niclas Asteberg.

Nu återstår bara ett bygglov innan Betelskeppet kan flytta.

– Realistiskt är väl att vi kan flytta inom ett halvår. I början av 2020 vill de att vi ska vara väck så absolut senast då. Vi ska få bygglov, få till vatten, avlopp, tele och internet. Så själva flytten går nog att göra på några timmar, säger Niclas Asteberg.

Betelskeppet

Betelskeppsmissionen hade sin absoluta begynnelse i New Yorks hamn på 1840-talet, och hade vid sin tillblivelse ett nära samband med de metodistiska och baptistiska väckel serna i England och Amerika vid denna tid. Omvända svenska sjömän som besökt Betelskeppet i New York, förde hem båtmissionen/väckelsen till Göteborg – dit F. O. Nilsson 1860 återvänt från några år i Amerika under sin landsförvisning från Sverige.

I början av 1900-talet kom ”Den Kristliga Betelskeppsmissionen för sjömän” till Göteborg. Sedan dess har verksamheten funnits på båtar och pråmar runt om i Göteborgs hamn.

1986 tog Föreningen Linnéahuset över verksamheten på det villkoret att fortsätta med gratis soppserveringar och hjälpa hemlösa. Den ”gamla” båten hade plats för 8 boende. Den var alldeles för liten för att motsvara behoven. Den var också sliten och hade ”tjänat ut”.

Dagens Betelskeppet är det sjunde skeppet. Det anskaffades på sommaren 2005 och togs officiellt i bruk på Nyårsdagen 2006.

Källa: Betelskeppet.se

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG