Räddningstjänsten i Göteborg rustade för varm sommar

MSB rustar för ännu en varm sommar. Räddningstjänsten anser sig ha en god beredskap för att tackla mindre terrängbränder men skulle en större brand drabba Göteborg kommer de behöva hjälp.

  • Publicerad 16:00, 24 apr 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Sommaren 2018 härjades Sverige av de mest omfattande skogsbränderna på över hundra år. Efter ett strålande aprilväder med temperaturer upp mot 20 grader på sina håll råder det nu åter igen brandrisk i delar av södra och mellersta Sverige. Under påskhelgen brann flera mindre bränder i terrängen i Göteborgsområdet och räddningstjänsten har gått ut och uppmanat folk att vara försiktiga när de eldar utomhus.

– Det är ju tidigt på säsongen med bränder i terrängen redan nu. När vi tittar på hur torrt det är nere i marken så ligger vi nästan tre veckor före motsvarande förhållande förra året. Så det är ju bekymmersamt men samtidigt ser vi att vi kan få ett väderomslag till helgen vilket skulle kunna göra att vi kommer in i mer normala förhållanden, avslutar Daniel Gillesén.

Räddningstjänsten: Stor risk för gräsbränder

I onsdags höll Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en presskonferens om hur de rustat in för sommaren 2019. Något de har satsat mycket på är att öka möjligheterna att bekämpa bränder från luften genom att sluta nya avtal med privata helikopterentreprenörer. MSB anser sig vara bättre rustade för den stundande sommaren.

– I grunden delar jag den uppfattningen. MSB har ju förberett sig mycket mer det här året på det nationella planet med upphandling av helikopterresurser vilket är viktigt för oss i Göteborg som har en skärgård som kan vara svåråtkomlig. Men det handlar även om förstärkningsresurser för stab och ledning, säger Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Hjälpresurser

Förra året var Västra Götaland ett av åtta län i södra Göteborg som samordnade förstärkningsresurserna till områdena där skogsbränderna härjade.

Kristoffer kämpar mot lågorna i Dalarna

Vad gäller Göteborgs resurser för 2019 är Daniel inte orolig så länge ingen större brand bryter ut.

– Vi har en bra beredskap i Göteborg för att hantera bränder i terrängen men skulle vi få en mer omfattande brand så kommer vi behöva hjälp här också. Att säga att vi har en tillräcklig beredskap är ju svårt men vi har en god beredskap och vi vet att vi kan få hjälp om vi skulle få det svårt, avslutar Daniel Gillesén.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57