Räddningstjänsten i Storgöteborg fortsätter att skicka personal norröver. Men även på hemmaplan pågår febril aktivitet för att vara rustade om det värsta skulle hända. Foto: Räddningstjänsten/Mostphotos

Räddningstjänsten kraftsamlar: ”Det kan vara vår tur nu”

Med ett lugnare läge norröver kan räddningstjänsten i Storgöteborg lägga ett större fokus på närområdet. – Enligt analyser så ligger snarare den stora risken i terrängen söder om Mälardalen. Det kan vara vår tur nu, säger Anders Ekberg, räddningschef i beredskap.

  • Publicerad 10:29, 3 aug 2018

Under de senaste veckorna har räddningspersonal från Göteborg hjälpt till i släckningen av skogsbränder i mellersta och norra Sverige. När de kvarstående bränderna nu är under kontroll innebär det att räddningstjänsten i Storgöteborg kan lägga ett större fokus på hemmaplan.

Läs också: Inför helgen: Fortsatt totalt grillförbud i Västra Götaland

– Vi får inte slappna av för att läget har stabiliserats i Dalarna. Enligt analyser så ligger snarare den stora risken i terrängen söder om Mälardalen. Det kan vara vår tur nu. Vi kommer att ligga i beredskap även i helgen, liksom förra. Vi har kallat in extra personal, både på utryckningssidan och på den administrativa sidan. Väderläget har tyvärr inte förändrats utan det är fortfarande extremt torrt i terrängen, säger Anders Ekberg, Räddningschef i beredskap i ett pressmeddelande.

Fokus kommer att vara det egna området, men också stöttning inom hela Västra Götaland och södra Sverige. Även om läget norröver är mer stabilt har räddningstjänsten i Storgöteborg fortfarande utlånad personal på plats. I veckan har en fjärde omgång personal skickats till Ljusdal.

Läs också: Göteborg fortsätter skicka brandmän till Dalarna

Läs också: Kristoffer kämpar mot lågorna i Dalarna

Taktiken i släckningsarbetet är offensiv. Hellre fler än förre enheter och bränderna bevakas under lång tid för att de inte ska flamma upp på nytt.

– Vårt mål är att det inte ska kunna bli en storbrand i vårt område, eftersom vi går på offensivt och försöker släcka mycket, tidigt. Här har vi god hjälp av brandflyget och dessutom allmänheten, som är våra ögon och öron utåt. Tack vare att larm kommer in tidigt, kan vi också vara på plats innan branden nått ett kritiskt läge, säger Anders Ekberg, som framhåller att beredskapen är god och att allmänheten inte behöver vara orolig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG